2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet kéri a gépjárművezetőket: vigyázzanak az őzekre!

Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, ezért a vadászati védegylet azt kéri az autósoktól, vezessenek a szokásosnál is óvatosabban. Az állatok ilyenkor nappal is aktívak, gyakran keresztezik a közutakat. Az előző vadászati évben 6734 nagyvadat, közöttük 5142 őzet ütöttek el hazánk útjain.

A balesetek jelentős része megelőzhető az alábbi tanácsok betartásával – áll az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleményében:

  • Ne csak a táblával jelzett útszakaszon vezessünk fokozott figyelemmel a következő hetekben!
  • Ha rosszul belátható az útszakasz, vagy rosszak a látási viszonyok, haladjunk lassabban!
  • Ha őz szaladt át az úton, mindenképp számítsunk rá, hogy egy másik is követni fogja. Lassítsunk, dudáljunk!
  • Ha az ütközés elkerülhetetlen, vészfékezzünk, ne rántsuk el a kormányt! Letérve az útról, vagy átsodródva a szembe sávba, még nagyobb baj történhet.
  • Ha az ütközés bekövetkezett, hívjuk a rendőrséget. A vadelütés közúti balesetnek minősül, így bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv. 
  • Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosultat – jellemzően vadásztársaságot – is értesíteni kell a balesetről, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik. 
Őzbak őzhívás idején – üzekedési időszakban – Hatvan határában, 2015 augusztusában Fotó: MTI Fotó/Kovács Attila

Az őz a legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaj Magyarországon, az országos állományt 375 500 egyedre becsülik. Az őzeket ütik el a leggyakrabban az autók, jelentős részben július és augusztus közepe között történnek a nagyvadgázolások.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai alapján a 2019–2020-as vadászati évben 6734 nagyvadat ütöttek el hazánk útjain. Közöttük 5142 őz volt (76 százalék).

A legtöbb, pontosan 522 őzgázolás Vas megyében történt (10 százalék), Pest megyében ez a szám 434 volt (8 százalék).

Neked ajánljuk
Keddtől csütörtökig tart az országos Zebra akció A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet
Tovább a forrásra: vadaszativedegylet.hu
Vissza
Hírfolyam