2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A csendesebb vizekben jobban hallják egymást a palackorrú delfinek

Jobban hallották egymást a tengeri állatok a járványügyi korlátozások alatt elcsendesedett vizekben – állapították meg kanadai és új-zélandi kutatók. A hasonló kutatások általában a nagy hajókra koncentrálnak, de most kiderült, hogy a kis csónakok összeadódó zaja is befolyásolja az élővilágot.

Az Új-Zélandon 2020 márciusának végén bevezetett korlátozások hatására az általában hatalmas forgalmat bonyolító Hauraki-öbölből csaknem az összes vízi jármű eltűnt, a zajszennyezés szintje lecsökkent. A zajszennyezés hatással van a tengeri állatok életére, hiszen sok életbevágó helyzetben, például ragadozó felbukkanásakor vagy párválasztáskor is hangjelzésekkel kommunikálnak.

Néhány kutató – élve a különleges lehetőséggel – a csend hatását kezdte vizsgálni a vízi elővilágra.

Az új-zélandi Aucklandi Egyetem és a kanadai Victoria Egyetem kutatói 2020 februárja és májusa között a Hauraki-öböl öt pontján a tengerfenékre kihelyezett műszerekkel gyűjtöttek akusztikus adatokat. Óránként hat, naponta 144 hangmintát vettek fel. A mintákat két – korlátozás előtti és alatti – csoportba osztották – részletezi az origo.hu a kutatás menetét.

Tudósok a víz alatt a hidrofonnal Fotó: University of Auckland

A palackorrú delfineket és a Priacanthus arenatus nevezetű halfajt vizsgálták, ezek ugyanis hangadással tartják a kapcsolatot társaikkal. Az ilyen állatok esetében

a szakemberek pontosan meg tudják határozni a kommunikációs hatótávolságot – azt a maximális távolságot két azonos fajba tartozó egyed között, amely távolságra egymástól még észlelik egymás hangját.

A csónakok eltűnésével az öböl lényegesen csendesebbé vált mind az öt vizsgált helyszínen. A Global Change Biology című folyóiratban publikált eredmények szerint a vizsgált állatok több mint kétszer jobban hallhatták egymást a korlátozások idején.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam