2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött a hagyományos temzei hattyúszámlálás

A hagyományos temzei hattyúszámlálás, a Swan Upping tavaly elmaradt a koronavírus-járvány miatt. A vörös, fehér és kék egyenruhába öltözött hattyúszámlálók a Windsor-kastély közeléből indultak útnak, hogy összeszámolják a mindenkori brit uralkodó tulajdonát képező bütykös hattyúkat (Cygnus olor).

A gyakorlat a 12. századig nyúlik vissza. A tudomány és a hagyomány egyedülálló találkozásának számító cenzusra minden év júliusának harmadik hetében kerül sor. A szokásos öt nap helyett azonban idén háromnaposra zsugorodott a számlálás.

„A hattyúk hajdanán nagyon fontos éteknek számítottak, és az udvari lakomákon szolgálták fel őket” – mondta David Barber, a királynő hivatalos hattyújelölője (Swan Marker).

A hattyúszámlálás ma már kizárólag fajmegőrzési és oktatási célokat szolgál.

Barber és csapata kiemeli a vízből a madarakat – amelyek testsúlya akár a 15 kilogrammot is elérheti –, hogy megnézzék nincs-e rajtuk sérülés, amelyet általában halászhorgok okoznak. A hattyúfiókákat kiviszik a partra, hogy lemérjék a súlyukat és a hosszukat.

Barber szerint a kecses madarakat több veszély fenyegeti amiatt, hogy a korlátozások közepette egyre több ember időzik a folyók mentén. „Soha ennyi hattyúra lövöldözéssel nem volt még dolgunk, mint a korlátozások idején” – mondta a hattyújelölő, hozzátéve, hogy a szennyezés is nagyobb gondot jelent, mint korábban.

Hattyúk a Temzén Fotó: Nigel Cox/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam