2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átfogó jelentés figyelmeztet az amazóniai esőerdő pótolhatatlan szerepére

A több száz tudós eredményeit összegző, publikálás előtt álló jelentés szerint különösen fontos, hogy az erdőirtás egy évtizednél rövidebb idő alatt teljesen megszűnjön. Hiszen az esőerdő nem csak az éghajlatváltozás ellen nyújt létfontosságú védőbástyát: a faji sokféleség megőrzésében is pótolhatatlan szerepet játszik.

A Tudományos Testület az Amazonasért (SPA) által készített jelentés a világ minden tájáról 200 tudós által a Föld legnagyobb esőerdőjéről készített kutatásokat összegzi. Ezzel ez számít az eddigi legalaposabb felmérésnek az esőerdő állapotáról – számolt be az MTI alapján a hvg.hu.

A tudományos kutatások alapján az éghajlatváltozás és a biodiverzitás csökkenése nyomán az emberiség potenciálisan visszafordíthatatlan és katasztrofális kockázatokkal néz szembe – hangsúlyozta Mercedes Bustamante professzor, a Brazíliai Egyetem tudósa az SPA által publikált közleményben.

Ugyanakkor van esély ennek a forgatókönyvnek a megváltoztatására, és a globális válságok megoldásában központi szerepet játszik az Amazonas sorsa.

A jelentés szerint az Amazonas talajában és a növényzetében mintegy 200 milliárd tonna szén van, ami az egész világ éves karbonkibocsátásának ötszörösét is meghaladó mennyiséget jelent. Ugyanakkor az Amazonas medencéjének esőerdőjéből a faanyag vagy a talaj hasznosítása érdekében 18 százalékot már kiirtottak, további 17 százaléknyi esőerdő pedig rossz állapotban van. 

A folyamatos pusztítás miatt több mint 8000 őshonos növényt és 2300 állatot fenyeget közvetlenül a kihalás Fotó: David Riaño/pexels.com

A pusztulás veszélyeztetheti az esőerdők szén-dioxid-elnyelőként való működését, ami  a globális éghajlatváltozás szempontjából rendkívül súlyos következményekkel járhat. Ahogy arról az Élő Bolygónk is beszámolt, egy friss kutatás alapján az esőerdő bizonyos területei a szárazság és az az erdőtüzek hatására már ma is szénelnyelőből szénkibocsátóvá váltak.

Az SPA jelentése felhívja a figyelmet, hogy a nagyobb katasztrófa elkerülésére a pusztítás megállítása mellett a már kiirtott erdőrészek újratelepítésére is szükség lesz.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam