2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megölték egy görög sziget ismert kabalaállatát

Az ártatlan és mit sem sejtő barátfókát, Alonisszosz görög sziget kabalaállatát szántszándékkal végezték ki közvetlen közelről egy szigonypuskával, védett területen.

A Kosztisz becenevű fiatal hímet egy 2018-as nagy tengeri vihar, a Zorbasz ciklon pusztítása után találták meg élve, de a végletekig legyengülve az Égei-tengeren, a kicsiny Folegandrosz-szigeten.

Az őt megtaláló halászról elnevezett Kosztiszt a helyiek és a mediterrán barátfókák védelmével foglalkozó görög civil szervezet, a MOm aktivistái gondozták hónapokon át. Felépülése után visszaengedték a vadonba, ám a kis fóka nem tágított az emberek közeléből, és Alonniszosz kikötőjében gyakran sütkérezett a csónakokon, kedves fotótémát szolgáltatva a turistáknak.

Kosztisz Fotó: newsit.gr

A mediterrán barátfóka súlyosan veszélyeztetett faj. A kihalás fenyegette mediterrán barátfókák csaknem fele Görögországban él.

A görög sziget kedvencévé vált példányt az Alonisszosz és az Északi Szporádok Nemzeti Park, Görögország első védett tengeri parkja – Európa legnagyobb tengeri nemzeti parkja – területén ölték meg.

Így találtak rá Kosztiszra Fotó: mom.gr

A híres fóka elpusztítása felháborította a görögöket, és civil kezdeményezés indult a tettes felkutatására.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam