2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megölték egy görög sziget ismert kabalaállatát

Az ártatlan és mit sem sejtő barátfókát, Alonisszosz görög sziget kabalaállatát szántszándékkal végezték ki közvetlen közelről egy szigonypuskával, védett területen.

A Kosztisz becenevű fiatal hímet egy 2018-as nagy tengeri vihar, a Zorbasz ciklon pusztítása után találták meg élve, de a végletekig legyengülve az Égei-tengeren, a kicsiny Folegandrosz-szigeten.

Az őt megtaláló halászról elnevezett Kosztiszt a helyiek és a mediterrán barátfókák védelmével foglalkozó görög civil szervezet, a MOm aktivistái gondozták hónapokon át. Felépülése után visszaengedték a vadonba, ám a kis fóka nem tágított az emberek közeléből, és Alonniszosz kikötőjében gyakran sütkérezett a csónakokon, kedves fotótémát szolgáltatva a turistáknak.

Kosztisz Fotó: newsit.gr

A mediterrán barátfóka súlyosan veszélyeztetett faj. A kihalás fenyegette mediterrán barátfókák csaknem fele Görögországban él.

A görög sziget kedvencévé vált példányt az Alonisszosz és az Északi Szporádok Nemzeti Park, Görögország első védett tengeri parkja – Európa legnagyobb tengeri nemzeti parkja – területén ölték meg.

Így találtak rá Kosztiszra Fotó: mom.gr

A híres fóka elpusztítása felháborította a görögöket, és civil kezdeményezés indult a tettes felkutatására.

Neked ajánljuk
Őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét célzó fejlesztések hazánk legészakibb nemzeti parkjában Védett területekkel lehetne növelni a tengeri halállományt Sikerült megfékezni a lángokat Görögország legtöbb részén Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam