2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Múltbéli klímaingazodásról is árulkodnak egy ősi cápafaj fogai

Új ősi cápafajt fedeztek fel Ausztriában talált fogak alapján. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy milyen hatással voltak ezekre az állatokra több mint 300 millió éve az éghajlati változások.

Iris Feichtinger, a Bécsi Természettudományi Múzeum (NHM) kutatója és munkatársai a leletek megtalálási helyéről, a Gail-völgyről a Cladodus gailensis nevet adták a fajnak, melynek egyedei akár 3-4 méteresre is megnőhettek. A három leletre 1989 és 2015 között bukkantak a Karni-Alpokban.

A Karintiában talált leletek az Ausztria területéről származó legrégebbi maradványai lehetnek ezeknek az ősi ragadozó halaknak.

Mintegy 325 millió éve, a karbon földtörténeti időszakban egészen máshogy nézett ki ez a vidék. Az egykori szuperkontinensek, Euramerika és a Gondwana kezdődő összeütközése a mai Ausztria déli tartományainak területén trópusi parti sávot hozott létre. Éltek itt korallok, trilobiták (háromkaréjú ősrákok), és itt élt a „karintiai cápa” is.

Fotó: shark-references.com

Az egykori élőlények maradványai az évmilliók alatt úgy felemelkedtek, hogy ma már a hegyekben találhatók meg. „A karbon korból származó fogak nálunk nagyon, nagyon ritkák” – mondta Feichtinger.

A Cladodus gailensis mellett a tudósok a második fog segítségével először azonosították a Saivodus ősi cápanemzetség egyik egyedének jelenlétét Közép-Európában. Az új faj akár 3-4 méteres is lehetett. A Journal of Vertebrate Paleontology című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint

az új ismeretek alapján a karbon kor klímaingadozásaira is következtetni lehet.

Ebben az időszakban két időpontot jellemzett a sarkvidékek erőteljes eljegesedése, amely mindkét esetben a tengerszint süllyedéséhez vezetett. Ez 327 millió és 306 millió évvel ezelőtt erős kihalási hullámot okozott a cápák között. A parti területeken élő cápáknak egyszerűen eltűnt az élettere.

Látható, hogy az egykori klímakatasztrófa után „az európai tengeri cápák diverzitása nem állt helyre többé” – véli a szakértő. A jégtömegek elolvadása után aztán számos tó és folyórendszer jött létre. „Itt az édesvízi cápák vették át a tengeri cápák helyét. Ez nagyon jól megfigyelhető Európában” – mondta Feichtinger.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam