2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Biológiai és kémiai földi szúnyoggyérítések lesznek a Balatonnál

A héten földi biológiai szúnyoggyérítést végeznek kisebb délkelet-balatoni, part közeli területeken, jövő héten pedig a mocsári szúnyog megjelenése miatt mintegy 12 ezer hektáron kezdenek földi kémiai beavatkozást az üdülőrégióban.

Idén igen eredményesnek mondható az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) által megkezdett, majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által kiegészített balatoni szúnyoggyérítés. A korábbi évekhez képest elenyésző a panasz, ami az időben megkezdett, jól ütemezett biológiai védekezéseknek köszönhető – mondta el Sáringer-Kenyeres Tamás, a BSZ által megbízott szakértői csoport vezetője.

E héten mindössze kétszáz hektárnyi területen lesz szükség – a méhekre semmiféle veszélyt nem jelentő – biológiai beavatkozásra a balatoni háttérterületek időszakosan víz alá kerülő fás, illetve nádas-mocsárrétes területein.

Bár nincs sok szúnyog a Balatonnál, a mocsári szúnyog megjelenése miatt az OKF földi kémiai beavatkozást rendelt el több mint 12 ezer hektáron az üdülőrégióban, ezt a jövő héten tervezik végrehajtani.

Árvaszúnyograj
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A szakember elmondta, hogy az új uniós elvárásoknak megfelelve a földi beavatkozásoké a jövő, légi kémiai szúnyoggyérítésre csak eseti engedéllyel kerülhet sor, amire idén még nem volt példa a Balatonnál, de légi biológiai beavatkozás már történt, még tavasszal. Azóta két légi és egy földi biológiai, valamint két földi kémiai gyérítés történt az üdülőrégióban.

Neked ajánljuk
Kitört egy vulkán az egyedülálló élővilágáról ismert Galápagos-szigeteken (képgalériával) Elkezdett befagyni a Balaton, de nem tart ki a hideg Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval) A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Innovatív fogkefével bővítheti termékkínálatát a Rossmann
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam