2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mitől halhatnak el az újonnan ültetett fák?

Egy olyan korban, amikor minden lekerekített, és Steve Jobs egy komplett üzleti világbirodalmat épített fel a 90 fokos sarkok lekerekítésére, valamint a kínai fengsuj szerint az egyenes vonalak egyenesen a természet rendje elleni bűnnek számítanak, szinte hihetetlen dolog derült ki.

A dolog nyitja a fák számára kiásott gödrök pontos alakja – számol be egy új kutatás eredményeiről a raketa.hu. A kutatások azt mutatják, hogy

a négyzet alakú lyukak arra ösztönzik a gyökereket, hogy a kiásott gödör területét elhagyva az őshonos talajba is bemerészkedjenek. A kerek lyukak kifejezetten veszélyeztetik a frissen elültetett fákat és egyéb növényeket.

James Wong botanikus szerint a szögletes lyukak arra ösztönzik a gyökereket, hogy mindenütt átmerészkedjenek az őshonos talajba, míg a kerek lyukak arra ösztönzik őket, hogy spirális vonalban szoros hurkokat növesszenek körbe a lyuk fala mentén.

Aki életében valaha átültetett egy olyan nagyobb méretű növényt az otthonában, ami már kinőtte a cserepét vagy kaspóját, jól láthatta a sűrűn hurkolódó, szoros és vastag gyökérspirált, ami egy idő után már teljesen kitölti a cserepet, és ha nem ültetjük át, a földnek már nem is marad helye.

Fotó: pexel.com

A kerek lyukakba ültetett fák eleinte virágzónak tűnhetnek, de néhány hét leforgása alatt sokuk éhezni kezd, és elpusztulhat.

Ennek oka, hogy a facsemete könnyedén meggyökerezik a laza, termékeny talajban, amivel feltöltöttük a lyukat, amibe került.

Csakhogy amikor a gödör kerületén a kemény, tömör talajhoz érnek a gyökerei, inkább elfordulnak, és henger alakú képződményt formálnak, mintha csak egy edényben lennének.

„Amint a gyökérzet beérik, az elemei megvastagodnak, és kemény gyűrűvé keményednek, létrehozva egy föld alatt található övet, mellyel a fa gyakorlatilag megfojtja saját magát, és akár a pusztulását is eredményezheti”

– írta Wong.

Ha egyszerűen négyzet alakú lyukat ásunk, azzal megakadályozhatjuk a spirálozó gyökerek által elkövetett öngyilkosságot. „Amikor beleütköznek a négyzet alakú lyuk szoros, 90 fokos szöget bezáró sarkába, ez nem váltja ki belőlük a spirál létrehozását, hanem kitörnek az ültetési lyukból, hogy gyarmatosítsák az őshonos talajt” – összegzett Wong.

A kísérletek szerint a négyzet alakban ültetett példányok jobban ellenállnak a környezeti kihívásoknak, például az aszálynak. Wong tanácsa szerint hagyjuk ki nyugodtan a komposztban és műtrágyában gazdag talajt, ehelyett azzal a földdel töltsük ki a talajt, amelyet kiástunk, így a fák azt a jelet kapják, hogy a gyökereik a tápanyagok után kutatva mélyebben és szélesebb körben terjeszkedjenek, ahelyett, hogy csomósodnának.

Neked ajánljuk
Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam