2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált

Egy afrikai nemzeti parkkal is bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája. Természeti világörökségi helyszínné nyilvánították a Gabon északi részén fekvő Ivindo Nemzeti Parkot.

A Gabon északi részén, az Egyenlítőn elhelyezkedő, nagyrészt érintetlen terület csaknem 300 000 hektárnyi területet ölel fel, amelyet festői fekete vízű folyók hálózata keresztez. Esőerdők által határolt zuhatagokkal és vízesésekkel rendelkezik. Vízi élőhelyein endemikus édesvízi halfajok találhatók, amelyek közül 13 veszélyeztetett, és legalább hét Podostemaceae folyami gyomfaj, amelyek minden vízesésnél valószínű mikroendémiás vízi flórával rendelkeznek. (Endémia = valamely állat- vagy növényfaj szűk területen való előfordulása).

A terület egyes részeit ez idáig még alig vizsgálták,

így többek között számos, itt található halfajt is le kell még írni, meg kell határozni. A kritikusan veszélyeztetett, karcsú pofájú krokodilok (Mecistops cataphractus) is menedéket találnak az Ivindo Nemzeti Parkban, amely biogeográfiai szempontból egyedülálló, magas természetvédelmi értéket képviselő Caesalpinioideae öreg erdőkkel is büszkélkedhet.

Fotó: UNESCO/Lee White

A világörökségi bizottság kibővítette továbbá a világörökségi listára 2007-ban felvetett, a Kárpátokban és Európa más térségeiben lévő ősi bükkerdők térségét, amely most már 18 ország 94 ilyen erdőségét foglalja magában.

Neked ajánljuk
Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé Világelső a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum, Magyarország is tagja Húsz helyszínnel nőtt a bioszféra-rezervátumok hálózata Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Forrás: MTI/whc.unesco.org
Vissza
Hírfolyam