2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

100 éve nem látott árhullám volt Új-Zélandon (videóval)

Egy évszázada nem látott mértékű árhullám vonult le júliusban az Új-Zéland Déli-szigetén található Buller folyón.

Az új-zélandi Nemzeti Vízügyi és Légköri Intézet szerint a feljegyzések azt mutatják, hogy utoljára 1926-ban vonult végig a Buller folyón egy még ennél is nagyobb áradás.
Az intézet szakemberei radartechnológia segítségével mérték a folyó magasságát és sebességét. A számítások 7640 köbméter/másodperces vízhozamot mutattak ki, ami Új-Zélandon a valaha mért legnagyobb értéknek számít.

A korábbi rekordot 5870 köbméteres vízhozammal 1988-ban a Grey folyón mérték. Összehasonlításképpen a Buller folyó átlagos vízhozama másodpercenként 454 köbméter.

A szakértők szerint nyugodtan kijelenthető, hogy Új-Zélandon 1926 óta a legnagyobb árhullám vonult le a közelmúltban a Buller folyón. A megfigyelés és a mérések adatait tovább elemzik, hogy hatásmodelleket készítsenek, és jobban fel lehessen készülni a további kockázatokra.

Neked ajánljuk
Cápákat is esznek a leopárdfókák (videóval) A vulkánkitörések akár éghajlat- és ezzel együtt társadalmi változást is okozhatnak Térképen 2021 természeti katasztrófái, közöttük rengeteg az árvíz és a földcsuszamlás Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam