2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Védelem alá szeretnék helyezni a császárpingvint Amerikában

Egy nemrég publikált kutatás szerint a császárpingvin-kolóniák 98 százaléka sodródhat a kihalás szélére a világon 2100-ra, ha változatlan ütemben folytatódik a karbonkibocsátás és a klímaváltozás.

A legnagyobb élő pingvinfaj, a császárpingvin védelem alá helyezését javasolja az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) a klímaváltozás miatt.

A kolóniák mintegy 70 százaléka már 2050-re veszélybe kerülhet.

A kutatók a globális felmelegedési trendeket és a globális felmelegedés szélsőséges időjárási ingadozásokat okozó hatását elemezték. Kiemelték, hogy 2016-ban a tengerjég rendkívül alacsony szintje tömeges fiókapusztulást okozott az antarktiszi Halley-öbölben élő populációban.

Abban az évben a szezonális jég széttöredezett, még mielőtt a pingvinfiókák megnőhettek volna, és 10 ezer pingvincsibe veszett a vízbe. A populáció azóta sem heverte ki a veszteséget.

Fotó: MTI/WPP/National Geographic/Paul Nicklen

A telente kizárólag az Antarktiszon szaporodó császárpingvinek sok mindent kibírnak ezrével összebújva, akár mínusz 40 fokos hideget és óránkénti 144 kilométeres szelet is, csak egyet nem: a jég hiányát.

„Ezeket a pingvineket keményen sújtja a klímaválság, és az amerikai kormány végre elismerte ezt a veszélyt” – állapította meg Sarah Uhlemann, a nonprofit Center for Biological Diversity nemzetközi programigazgatója.

A világon jelenleg 270-280 ezerre becsülik a császárpingvin-költőpárok számát, ami 625-650 ezer madarat jelenthet. A császárpingvinek életciklusa stabil tengeri jeget igényel a szaporodáshoz, a táplálkozáshoz és a vedléshez.

Az amerikai kormány hal- és vadvédelmi szolgálatának javaslatát a fenyegetett fajjá nyilvánításról a közlöny szerdai számában publikálták, innentől egy hónapon át várják a véleményeket. A fenyegetetté nyilvánítás lehetővé tenné például, hogy betiltsák a császárpingvinek kereskedelmi célú importját az Egyesült Államokba.

Az amerikai kormány már korábban is nyilvánított védetté az Egyesült Államok területén kívül élő fajt, például az Északi-sarkvidéken honos jegesmedvét, amely ugyancsak megszenvedi a klímaváltozást és a tengerjég fogyását.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam