2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy tucat embriót sikerült létrehozni a kihalás szélén álló orrszarvú megmentéséhez

A kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrzéséért dolgozó kutatók létrehozták az alfaj tizenkét embrióját. Az alfaj már csupán két utolsó élő egyedétől nyertek 80 petesejtet, amelyet két mostanra már kimúlt hím egyed spermáival termékenyítettek meg laboratóriumban.

A petesejteket a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen élő nőstény Fatutól és anyjától, Najintól nyerték. A hímektől annak idején szintén 80 spermát nyertek.

Fatutól július elején sikerült három újabb petesejtet nyerni, amelyet egy olaszországi laboratóriumba szállítottak megtermékenyítésre, illetve megőrzésre – jelentette be a Biorescue tudóscsoport, amely a fajmegőrzési programon dolgozik.

Azt már korábban megállapították, hogy sem Fatu, sem Najin nem képes kihordani borját, ezért az embriókat a béranyaként szolgáló déli széles szájú nőstény méhébe ültetnék be.

A 27 éves Najint és a 17 éves Fatut, a világ utolsó két, még élő nőstény északi szélesszájú orrszarvúját eteti egy gondozó az Ol Pejeta Rezervátumban, a kenyai fővárostól, Nairobitól mintegy 200 kilométerre északra fekvő Nanyuki közelében 2017. május 3-án
Fotó: MTI/EPA/Kurokava Dai

Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója elmondta: hiszi, hogy a projekt sikeres lehet, ám számos kihívással kell szembenézniük.

„Tudományos szempontból avantgárd feladatot végzünk, genetikával foglalkozunk, a bolygó két utolsó élő északi szélesszájú orrszarvújával, és nagyon-nagyon sok minden végződhet rosszul” – hangoztatta.

Bár 2019 óta 80 petesejtet gyűjtöttek Najintól és Fatutól, a 12 életképes embrió mindegyikét a fiatalabb nőstény petesejtjeinek mesterséges megtermékenyítésével hozták létre.

A Biorescu program egy nemzetközi tudományos együttműködés, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet, a kenyai vadvédelmi szolgálat és az Ol Pejeta vadvédelmi terület, valamint az Avantea olasz laboratórium részvételével.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

Neked ajánljuk
Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam