2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordszámú teknősfészket találtak Olaszországban

A dél-olaszországi Lampedusa szigetétől az északon fekvő Veneto régióig a kutatók legkevesebb 179 álcserepesteknős-fészket találtak a nyár kezdete óta. A veszélyeztetett hüllők egyre növekvő számának egyik oka az éghajlatváltozás okozta hőmérsékletemelkedés.

Rekordszámú teknősfészket számolt össze idén Olaszország-szerte a Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet.

Úgy vélik, noha a teknősök (Caretta caretta) egyre északabbra alakítanak ki fészkelőhelyeket, a fészkek többsége továbbra is az ország déli részén koncentrálódik, elsősorban Calabria és Szicília partjainál. A hüllők különösen szeretik lerakni a tojásaikat a déli Campania tartományban fekvő Cilento tájegység partvonalán.

Fotó: wikipedia.org

Keddi jelentésében a Legambiente üdvözölte, hogy szerte Olaszországban egyre tudatosabban foglalkoznak a teknősök védelmével. Ma már az ország csaknem 500 strandja aktívan tesz azért, hogy „teknősbarátabbá” váljon. A hüllők védelmét szolgáló intézkedések közé tartozik a strandok kézzel történő takarítása gépek helyett, valamint a zaj- és fényszennyezés csökkentése.

A teknősök számának monitorozása mellett a szervezet a strandolók figyelmét is igyekszik felhívni a teknősök jelenlétére. A partok egy részén járőrök kutatják a teknősfészkeket, és ha találnak egyet, kerítéssel ölelik körbe a tojások védelmében.

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Hetven éve nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam