2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beindult a közönséges erszényesnyúl újrahonosítása Ausztráliában (videóval)

Sikeresnek látszik egy kihalás fenyegette ritka erszényesfaj, a közönséges erszényesnyúl, más néven nagy erszényesnyúl (Macrotis lagotis) újrahonosítása az ausztráliai Új-Dél-Wales államban.

Az állam környezetvédelmi minisztere, Matt Kean a Twitteren jelentette be, hogy az első példányok kihelyezése óta eltelt másfél év alatt 50-ről 118-ra emelkedett a Mallee Cliffs Nemzeti Parkban élő erszényesnyulak száma, vagyis működik a ragadozómentes övezetek kialakításának modellje.

További állatfajokat telepítenek be, újabb ragadozómentes övezeteket alakítanak ki, és ezzel Új-Dél-Walesben „véget vetnek a fajok kihalásának”. Folynak próbálkozások a faj újrahonosításával Dél-Ausztrália államban is.

Fotó: youtube.com

A WWF szerint az erszényes nyulak valaha Ausztrália területének 70 százalékán honosak voltak, de az európaiak betelepedése óta számuk drasztikusan csökkent, napjainkban már csak az Északi Terület és Nyugat-Ausztrália száraz, sivatagos vidékein, valamint Queensland egy apró délnyugati zugában fordulnak elő. Fő természetes ellenségei a vadmacskák és a rókák.

Egy másik elterjedt erszényesnyúlfaj, a fehérfarkú erszényesnyúl (Macrotis leucura), más néven kis erszényesnyúl vagy kis bilbi már rég kihalt. Utolsó hiteles észlelése 1931-ből származik. 

Az Ausztráliában bilbyként emlegetett erszényesnyulak kultikus státuszt élveznek az ország popkultúrájában, szerepelnek a velük 60 ezer éve együtt élő őslakosok dalaiban és történeteiben. Fontos funkció jut nekik az európai eredetű húsvéti kultúrkörben is: sok ausztrál háztartásban az Európában megszokott csokinyúl helyett csokibilbyt ajándékoznak a gyerekeknek.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam