2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhullott állatoktól hemzseg a kazah sztyeppe a nyári hőhullámban (videóval)

Elpusztult lovak tetemei hevernek szerteszét a kazahsztáni Mangisztau-félsziget kiszáradt sztyeppéjén, ahol a súlyos szárazság megfosztotta az állatokat az élelemtől és a víztől, és veszélyezteti több száz állattenyésztő megélhetését.

Mangisztau tartomány vezetése már több mint ezer állat – ló, szarvasmarha, juh – elhullását jelentette, és a központi kormány ígéretet tett arra, hogy árpát küld a térségbe.

Ezen a nyáron szokatlanul magas, egyes helyeken rekordokat döntő hőmérsékleteket mértek az egykori közép-ázsiai szovjet köztársaság térségeiben, és a kazah kormány arra kényszerült, hogy betiltsa a takarmányok exportját, és szomszédjaitól vizet kérjen.

A Mangisztau-félsziget sztyeppéin a lovaknak nincs mit legelniük, a térségben a széna és az árpa ára a magasba szökött. Egyes gazdák arra kényszerültek, hogy nedves kartonpapírokat vágjanak darabokra, és keverjenek hozzá az állatok eleségéhez.

A lóhús és a fermentált kancatej a kazah étrend fő forrása, a ló-, valamint a tevetenyésztés hagyományos életforma a félszigeten.

A globális hőmérséklet-emelkedés mellett a félszigetet az egyre nagyobb szárazság is sújtja a Kaszpi-tenger miatt, amely szinte körülöleli, és amely egyre sekélyebbé válik. Van ugyan apály és dagály, de a tenger szintje az utolsó 100 évben nem érte el régi maximumát.

Kazahsztánban évtizedenként 0,3 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet. Vannak időszakok, amikor több eső és hó esik az ország északi gabonatermő térségeiben, de a mezőgazdaság egészét veszélyezteti a klímaváltozás.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam