2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kétszer annyi a skót hód

A skóciai vadvilág hanyatlik, így a mostani tanulmány, amely a hódpopuláció gyarapodását jelzi, nagyszerű hír Skócia számára.

Több mint duplájára nőtt a hódok száma az elmúlt három évben Skóciában.

Az ország természeti örökségének védelméért felelős NatureScot szerint jelenleg nagyjából ezer hód él az ország területén. A rágcsálók élőhelyeinek száma is több mint megkétszereződött, elérve a 251-et, és elterjedési területük is növekedett.

A múlt télen végzett felméréskor a szakemberek gyalog vagy kenuban ülve kutatták a hódokra utaló nyomokat – gátakat, odúkat, csatornaásás jeleit –, amelyekből több mint 13 ezret azonosítottak.

„A skóciai vadvilág hanyatlik, így a mostani tanulmány, amely a hódpopuláció gyarapodását jelzi, nagyszerű hír Skócia számára” – mondta Robbie Kernahan, a NatureScot fenntartható fejlődéssel foglalkozó részlegének vezetője.

A hódok kulcsszerepet játszanak az egyéb fajok számára fontos élőhelyet jelentő vizenyős területek kialakításában és helyreállításában, valamint a regionális áradások csökkentésében és a vízminőség javításában.

Hódok Skóciában Fotó: nature.scot

Kernahan szerint noha a hódok a természet legkiválóbb vízmérnökei, súlyos mezőgazdasági és infrastrukturális károkat is okozhatnak. Az adatok szerint tavaly 31 hódot fogtak be és szállították át Angliába, 56 hódgátat távolítottak el, és 115 példányt öltek le.

A Scottish Greens nevű helyi zöldpárt szóvivője, Mark Ruskell biztatónak nevezte a populáció növekedését jelző legfrissebb mutatókat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

a gyarapodás nem mentség a populáció több mint egytizedének tavaly végrehajtott leölésére vagy átköltöztetésére.

Mint hozzátette, hatékonyabban kellene kezelni a problémás eseteket, például az állatok Skócián belüli áttelepítésével olyan területekre, ahol segíthetnék a vizenyős területek helyreállítását, és ökoturisztikai lehetőségeket teremthetnének.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam