2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok gólya megzavarodott és pusztult el a görögországi erdőtüzek miatt

A gólyák minden évben átszelik az Attika régiót, hogy az Athéntól nagyjából 70 kilométerre délkeletre lévő Szunion-foknál várják be a kedvező szeleket, amelyek segítenek nekik átkelni a Földközi-tengeren, hogy Afrikában tölthessék a telet.

A görögországi erdőtüzek megzavarták az Afrikába tartó gólyákat, amelyek egy része eltévedt, megsérült vagy elpusztult.

„Sajnálatos módon épp az erdőtüzekkor haladtak át a területen” – mondta Maria Ganoti, az ANIMA nevű vadvédelmi egyesület elnöke. A szervezet sérült vadállatok ápolásával és rehabilitációjával foglalkozik athéni elsősegélyközpontjában.

A szakember szerint az elmúlt napokban olyan helyeken bukkantak gólyákra, ahol korábban sosem, például a főváros északi részén lévő lakóövezetek épületein.

Az ismeretlen városi területekre tévedt madarak egy része megzavarodott, és sokuk elpusztult, miután elektromos vezetéknek és villanyoszlopoknak ütközött.

Fotó: pexels.com

„Először van dolgunk ilyen nagy számú elpusztult gólyával Athénban” – mondta Ganoti, hozzátéve, hogy a helyiek a pázsitjukról szedik össze az elhullott madarakat.

Az ANIMA központjában sok gólyát ápolnak. Amint ezek a madarak megerősödnek, visszaengedik őket a vadonba. A gólyák ugyanakkor csak egy kis hányadát teszik ki az erdőtüzeket megsínylő vad- és háziállatoknak.

„Az itt lévő állatok egy része el fog pusztulni. Ha például a teknősök egy csomó füstöt belélegeznek, és megégnek belülről, akkor nem lesznek képesek enni, és meghalnak, és ez ellen semmit sem tehetünk” – jegyezte meg a szakember.

Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között minden évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam