2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rekordtávolságot megtevő törpedenevér és a klímaváltozás

Miniolimpikonnak nevezték a tudósok azt a törpedenevért, amely 2018 kilométert repült Nagy-Britanniából Oroszországba. Biológusok azt remélik, hogy útja több adalékkal szolgál ahhoz, miként hat a fajokra a klímaváltozás.

A durvavitorlájú törpedenevérre (Nathusius' pipistrelle) az északnyugat-oroszországi Pszkov térség egyik falujában találtak rá – közölte a denevérek fajmegőrzésén munkálkodó brit Bat Conservation Trust.

A nyolc grammnyi, alig egy emberi hüvelykujj nagyságú állatot 2016-ban a londoni Heathrow repülőtér közelében gyűrűzték meg a szakemberek.

Sajnos oroszországi érkezése után nem sokkal egy macska megtámadta, és az orosz fajmegőrzési szakemberek erőfeszítési ellenére elpusztult.

„Ez egy páratlan út, a leghosszabb, amelyről denevér esetében Nagy-Britannia és Európa között tudunk. Micsoda olimpikon” – mondta Lisa Worledge, a brit szervezet egyik vezetője.

A durvavitorlájú törpedenevér egész Európában megtalálható az Egyesült Királyságtól Kis-Ázsiáig, Portugáliától a Kaszpi-tengerig, északon Szentpétervárig, délen Görögországig fordul elő. Magyarország déli részén szórványosan él.

Egyes közelmúltbeli tanulmányok azt jelzik, hogy a múlttól eltérően a telet ma már északabbra tölti. Számuk a Brit-szigeteken növekszik.

Kutatók szerint ez az északabbra vándorlás a klímaváltozással függ össze, és a brit szervezet együttműködik amatőr tudósokkal a migrációs útvonalak tanulmányozásában és annak megértésében, miként hat a fajokra a klímaváltozás.

Fotó: wikimedia.org

A Nagy-Britannia és Oroszország közötti út az egyik leghosszabb, amelyet durvavitorlájú törpedenevér megtett, és a legnagyobb távolság, amelyet nyugatról keletre repülve tett meg. A legtöbb ilyen nagy távú repülést Lettországból Nyugat felé jegyezték fel. Egy egyed Lettországból Spanyolországba repült, 2224 kilométert megtéve.

Neked ajánljuk
Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Magyar tűzszerészek is segítik a csernobili erőmű környékének akna- és lőszermentesítését A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam