2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több tiszteletet érdemelnének a természettel harmóniában élő őslakosok

Annak ellenére, hogy az őslakosok világszerte hozzájárulnak a biológiai sokféleség mintegy 80 százalékának védelméhez, riasztó mértékben nő földjeik kisajátítása, és az azokon végzett illegális fakitermelés. Ugyancsak növekszik a jogaikat védő aktivisták elleni erőszak, a tavaly meggyilkolt több mint 330 emberi jogvédő egyharmada az őslakos jogvédők közül került ki.

Az őslakos népek kultúrája, nyelve, szellemisége, politikája, gazdasága és túlélése a földjükhöz kötődik, ezért tiszteletben kell tartani az ahhoz fűződő hagyományos kapcsolatukat – hívta fel a figyelmet Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője az őslakos népek világnapja alkalmából közzétett sajtóközleményében.

A koronavírus-járvány tovább súlyosbította az őslakos népek gazdasági háttérbe szorítását és hátrányos megkülönböztetését. A trópusi erdők területén érvényben lévő szociális és környezetvédelmi jogszabályok, politikák meghatározásakor gyakran a gazdasági érdekek érvényesültek.

Fotó: iwgia.org

„A világjárvány világossá tette, hogy eljött az új társadalmi szerződés ideje. Olyan új szerződésre van szükség, amely tiszteletben tartja az őslakosok jogait, ahogyan azt az ENSZ erről szóló nyilatkozata is meghatározza. A szabad beleegyezés elvének tiszteletben tartása, a kulturális hagyományoknak megfelelő szociális védelem és a fenntartható természetes élőhelyek megőrzése a járvány utáni helyreállítás részét kell, hogy képezze” – hangsúlyozta Borrell.

Az EU számos projektet finanszíroz az őslakos népek jogainak előmozdítására, ilyen például az Indigenous Navigator közösségi alapú adatgyűjtési rendszer, amely időszerű jelentéseivel felbecsülhetetlen értékű forrást jelent például a járvány őslakosokra gyakorolt hatásának értékeléséhez, és az őket ért igazságtalanságok kezelésére irányuló intézkedések meghatározásához.

Neked ajánljuk
Ezer évben egyszer látni ilyet! Az összes bolygó együtt fog állni 5500 év körüli lehet a legidősebb famatuzsálem Érdekes, mókás, megkapó képek a természetből (képgaléria) A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam