2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emberi segítséggel visszafordult a Kínában vándorló elefántcsorda (videóval)

Hazaindult a délnyugat-kínai Jünnan tartományban vándorló, 14 tagból álló elefántcsorda, amely tavaly márciusban hagyta el a tartomány déli részén fekvő, Hszisuangbannai Természetvédelmi Területet. A csorda összes tagja jó állapotban volt, és nem jelentett veszélyt az emberekre, amikor Jühszi város közelében haladtak el.

Múlt hét végén „mesterséges iránymutatással” keltek át a Jüancsiang-folyón a vándorló elefántok, bár

a csordát felügyelő szakértők segítsége nélkül az elefántok nem tudtak volna átkelni a folyón az esős évszakban megemelkedett vízszint miatt.

Egy tízéves elefántbikát még július elején visszaszállítottak az eredeti élőhelyére, miután 500 kilométer megtétele után elhagyta a csordát, és egyedül vándorolt tovább. Két másik bika pedig még korábban tért vissza a természetvédelmi területre.

A vándorló elefántok mozgását a tudósok drónokkal követték nyomon, szükség esetén utakat zártak le a biztonságos haladásuk garantálására, és élelemmel térítették el őket a sűrűbben lakott területektől.

Fotó: youtube.com/CGTN

Kína azon kevés helyek egyike a világon, ahol a vadon élő elefántpopuláció nő a sikeres fajmegőrzési erőfeszítéseknek köszönhetően. Jünnan tartományban, az ázsiai elefántok egyetlen, Kínában található, természetes élőhelyén az 1970-es években még 170 egyedből álló populáció mára 300-ra növekedett. A városiasodás és az erdőirtás azonban csökkentette élőhelyük területét, ezért lehetséges, hogy a vándorló csorda új otthont keres, ahol könnyebben juthat élelemhez. Ezeknek a hatalmas testű emlősöknek napi 150-200 kilogramm élelemre van szükségük.

Július végén ezt az érdekes, negyedórás, összefoglaló rövidfilmet tette közzé a CGTN a csorda útjáról:

Neked ajánljuk
Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam