2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégsem halt ki az ezüstfejű antechinus

A kihaltnak vélt, cickányra hasonlító ezüstfejű antechinus (Antechinus argentus) egyedeit fedezték fel kutatók a queenslandi Bulburin Nemzeti Parkban. A ritka erszényes tehát túlélte a térségben 2019-ben és 2020-ban pusztító bozóttüzeket.

A tűz a Queensland keleti részén fekvő Bulburin Nemzeti Park jelentős részén hamuvá égette a faj élőhelyét, és a tudósok nagyon aggódtak, hogy a 2013-ban azonosított ezüstfejű antechinus teljesen odaveszhetett a természeti katasztrófában.

A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatója, Andrew Baker beszámolója szerint a felégett és épen maradt területeken összesen 21 példányt találtak a különleges fajból, ami nagyon jó hír, hiszen azt jelenti, hogy a faj fennmaradt.

Fotó: pixabay.com

A faj jellegzetessége, hogy hím példányai a rendkívül intenzív párzási időszak végére bele is halnak a jelentős stresszbe.

A tudósok május végétől június elejéig keresőkutyák segítségével kutatták fel az erszényeseket a Természetvédelmi Világszervezet ausztrál hivatalának támogatásával megvalósult projektben.

Baker arra is rámutatott, hogy a klímaváltozás miatt a faj továbbra is veszélyben van, hiszen a súlyos aszályok és az így kialakuló bozóttüzek a létüket fenyegetik. Emellett a nem őshonos ragadozók, például a macskák és más állatok, szarvasmarhák, lovak és vaddisznók is veszélyeztetik életüket és élőhelyüket.

Neked ajánljuk
1300-nál is több lába van az újonnan felfedezett ezerlábúfaj egyik egyedének Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Grenoble lett Európa zöld fővárosa
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam