2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Helybéliekkel mérik fel a Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét

A Barcode Galapagos Project 74 helyi lakost képzett ki arra, hogy az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetcsoporton talaj- és vízmintákat gyűjtsenek DNS-szekvenáláshoz, amelyet a szigeten lévő három laboratórium tudósai végeznek.

A DNS-molekula bázissorrendjének meghatározásával eddig már 10 659 fajt azonosítottak pontosan, az emlősöktől a halakig és kígyókig, a növényektől és gombáktól a planktonokig és baktériumokig. Számos azonosított faj őshonos, de vannak köztük betelepítettek is.

„A Galápagos-szigetek biodiverzitásának genetikai katalógusát készítjük. Szert akarunk tenni a galápagosi fajok genetikai ismertetőjegyeire, és mennyiségileg meghatározni minden egyes eltérést az adott földrajzi térségben” – mondta Diego Ortis, a projekt vezetője.

A Galápagos Nemzeti Park óriásteknőseinek páncélját mérik meg az ecuadori Galápagos-szigetekhez tartozó Isabela-szigeten, az Alcedo térségében, ahova szakértők látogattak 2021. január 17–24. között. A nemzeti park igazgatóságának tudósai és a park őrei 4723 óriásteknőst megjelöltek, hogy megfigyelhessék a fejlődésüket
Fotó: MTI/EPA/Galápagos Nemzeti Park/Jibson Valle

A programban az ecuadori San Francisco Egyetem mellett részt vesznek az angliai Exeteri Egyetem, az amerikai Észak-karolinai Egyetem és a Galápagosi Tudományos Központ tudósai.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Galápagos négy nagyobb szigetét 30 ezer ember lakja.

Neked ajánljuk
Világelső a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum, Magyarország is tagja Világelső a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum, Magyarország is tagja Húsz helyszínnel nőtt a bioszféra-rezervátumok hálózata Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam