2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Helybéliekkel mérik fel a Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét

A Barcode Galapagos Project 74 helyi lakost képzett ki arra, hogy az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetcsoporton talaj- és vízmintákat gyűjtsenek DNS-szekvenáláshoz, amelyet a szigeten lévő három laboratórium tudósai végeznek.

A DNS-molekula bázissorrendjének meghatározásával eddig már 10 659 fajt azonosítottak pontosan, az emlősöktől a halakig és kígyókig, a növényektől és gombáktól a planktonokig és baktériumokig. Számos azonosított faj őshonos, de vannak köztük betelepítettek is.

„A Galápagos-szigetek biodiverzitásának genetikai katalógusát készítjük. Szert akarunk tenni a galápagosi fajok genetikai ismertetőjegyeire, és mennyiségileg meghatározni minden egyes eltérést az adott földrajzi térségben” – mondta Diego Ortis, a projekt vezetője.

A Galápagos Nemzeti Park óriásteknőseinek páncélját mérik meg az ecuadori Galápagos-szigetekhez tartozó Isabela-szigeten, az Alcedo térségében, ahova szakértők látogattak 2021. január 17–24. között. A nemzeti park igazgatóságának tudósai és a park őrei 4723 óriásteknőst megjelöltek, hogy megfigyelhessék a fejlődésüket
Fotó: MTI/EPA/Galápagos Nemzeti Park/Jibson Valle

A programban az ecuadori San Francisco Egyetem mellett részt vesznek az angliai Exeteri Egyetem, az amerikai Észak-karolinai Egyetem és a Galápagosi Tudományos Központ tudósai.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Galápagos négy nagyobb szigetét 30 ezer ember lakja.

Neked ajánljuk
Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Magyar találmány lehet a megoldás a paradicsomokat támadó vírus ellen A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam