2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka nagy virágállatra bukkantak a Nagy-korallzátonyon (videóval)

Egy gigantikus, 10,4 méter széles korallt fedeztek fel kutatók az Ausztrália partjai mentén elterülő Nagy-korallzátonyon.

Ez az ott talált legszélesebb korall, egyben 5,3 méterrel az egész zátony hatodik legmagasabb ismert virágállata.

Az Orpheus-sziget közelében talált bő 400 éves kő- vagy tömbkorall a virágállatok Porites-csoportjához tartozik, felszínének 30 százalékát szivacsok és algák borítják.

Az újonnan  felfedezett korall Fotó: sciencetimes.com/Richard Woodgett

A Porites-korallok növekedése leginkább a tengerfelszín átlagos hőmérsékletével függ össze, ennek alapján a kutatók úgy tartják, hogy az óriáskorall évente 1,21 centimétert nőtt. Ebből az következik, hogy életkora 421 és 438 év között lehet, vagyis jóval azelőtt született, hogy az európaiak átkutatták és benépesítették Ausztráliát.

Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) 436 évre kalkulálta a legöregebb virágállatok életkorát 328 vizsgált Porites-koralltelepen, így a most felfedezett példány a legöregebbek közé tartozik a Nagy-korallzátonyon.

A hatalmas tömbkorallnak a tudósok a Muga Dhambi nevet adták, amely a térségben élő manbarra őslakosok nyelvén Nagy Korallt jelent. Muga Dhambi a jelek szerint szerencsésen túlélte azt a 99 korallfehéredést, amely 1575 óta a Nagy-korallzátonyt sújtotta, és látszólag nem okozott neki kárt az a 46 trópusi vihar sem, amelyet 1858 és 2008 között jegyeztek fel a térségben.

Az óriáskorall felfedezői között szerepel egy 17 éves fiatal és Charlie Veron világhírű szakértő, aki a világ korallfajainak 20 százalékát fedezte fel.

Neked ajánljuk
Előkerülhetnek a madarak, amelyek eltűntek a tudósok „radarjáról”? Százezer évesnél idősebb óriáspanda-kövületre bukkantak Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam