2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új technológiákat vetnek be a koalák védelmére

Ausztrál tudósok high-tech eszközökkel: mesterséges intelligencia, drónok és napelemmel működő nyomkövetők segítségével próbálják megvédeni a koalákat a bozóttüzektől és a közúti balesetektől.

A queenslandi Griffith Egyetem kutatócsoportja a mesterséges intelligenciát és az arcfelismerő technológiát vetette be, hogy megvédje a forgalmas közutakon átkelő koalákat. Ugyanis miközben Ausztráliában is építettek a sztrádák és nagy forgalmú utak fölé olyan hidakat, illetve aluljárókat, amelyeken a koalák és más vadon élő állatok biztonságosan átkelhetnek, Queensland délkeleti részén mégis átlagosan évente 356 koalát gázoltak halálra az autók 1997 és 2018 között.

A queenslandi egyetem tudósa, Jun Zhou, a kutatás vezetője ezért indította el a kétéves megfigyelési projektet, amelyhez 20 kamerát helyeztek ki az állam délkeleti részén olyan csomópontokon, ahol a koalák gyakran vonulnak át.

A kutatók szeretnék jobban megérteni a koalák átkelési szokásait, hogy csökkentsék a balesetek számát. A mesterséges intelligencia bevetésével pontosan meg tudják mondani, hogy mely koalák kelnek át az úton.

A kamerákat az állatok mozgása indítja el, s az elkészült képet a mesterséges intelligencia dolgozza fel. A kutatócsoport a helyi koalamenhelyekkel együttműködve dolgozta ki az állatfelismerő rendszert. Remélik, hogy a technológia a koalapopulációk elemzésére is alkalmas lesz, valamint hogy a kamerák végül képesek lesznek a beteg koalák felismerésére, és más veszélyeztetett fajok megfigyelésére is felhasználhatók lesznek.

Fotó: MTI/EPA/Taronga Ausztrál Állatvédő Társaság

Közben a Sunshine Coast-i Egyetem és a Természetvédelmi Világalap ausztrál szervezete (WWF-Ausztrália) együtt fejlesztett ki egy napelemmel működő, pénzérme nagyságú jeladót, amit az állatok fülére lehet rögzíteni, és segítségével követni lehet a tartózkodási helyüket a vadonban is.

A nyomkövetők magas frekvenciájú jelet sugároznak, amelyet több száz méterről is észlelni lehet, szemben a korábban használt technológiával, ami csak 20-30 méteres hatótávolságú volt.

Ezzel a technológiával, amikor erdőtüzek vagy szélsőséges hőhullámok fenyegetik a koalapopulációt, a vadmentők gyorsan megtalálhatják és elszállíthatják az állatokat a veszélyes körzetből. Drónokkal, a levegőből tudják megkeresni, hogy hol vannak a jeladóval ellátott koalák.

Mivel az intenzív bozóttüzek egyre gyakoribbá válnak, a magas frekvenciájú, napelemes jeladó döntő szerepet játszhat a koalák megmentésében és a genetikai sokféleség megőrzésében.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam