2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kihalás szélén áll egy gyíkfajta

Tudósok becslése szerint már csupán 211 egyed él a galápagosi rózsaszínű szárazföldi iguánából. Mintegy 30 tudós és galápagosi parkőrök vettek részt abban az expedícióban, amely az Isabela-sziget északi részén végzett állatszámlálást, ahol a gyíkfaj őshonos.

A számlálás idején 53 iguána élőhelyét azonosították, és rövid ideig befogták az állatokat – 94 százalékuk a tengerszint felett több mint 1500 méteren él.

Ez alapján úgy becsülik a Galápagosi Nemzeti Park szakértői, hogy a populáció nagysága 221 egyed.

A galápagosi rózsaszín szárazföldi iguánát (Conolophus marthae) 1986-ban fedezték fel, és 2009-ben azonosították önálló fajként. Kizárólag egy 25 négyzetkilométernyi területen él a Wolf vulkánon, ahol a nemzeti park szakemberei kamerákat állítottak fel viselkedésük tanulmányozására és a rájuk leselkedő veszélyek megfigyelésére.

Forrás:  tropicalherping.com

Az egyedszámlálás előtt szakemberek mintegy 350 példányra becsülték a populációt.
Eddig egyetlen fiatal egyedet sem találtak.

Az, hogy egyetlen térségre korlátozódik az élőhelyük, különösen sebezhetővé teszi a fajt.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Neked ajánljuk
Új jövevények: albínó galápagosi óriásteknős és fekete testvére (videóval) 26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam