2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszerte jelentősen nőtt tavaly a trópusi viharok száma

Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) éves jelentése szerint 2020-ban 102 trópusi vihar volt világszerte, amely jóval meghaladja az északi és déli féltekén 1981–2010 között feljegyzett évi 85 vihart.

A 2020-as atlanti-óceáni trópusi szezonban a tudósok rekordszámú, kereken 30 vihart regisztráltak. Eddig 2005-ben jegyezték fel a térségben a legtöbb, 28 trópusi vihart a NOAA szerint.

Hét hármas kategóriájú vagy annál nagyobb vihar söpört végig az Atlanti-óceánon, ezek egyike a négyes kategóriájú Iota hurrikán volt, amely meglepte a meteorológusokat azzal, hogy novemberben alakult ki, ami igen ritka, hiszen ekkor az óceán vize már hűlni kezd, ez a hurrikánszezon vége.

Történelmi rekordot döntött az is, hogy 12 trópusi vihar érte el a szárazföldet az Egyesült Államok partjainál, korábban ez a szám kilenc volt.

Fotó: pexels.com

Ezzel szemben a Csendes-óceán északi részén tavaly nem volt rekordszámú vihar, de a kutatók feljegyeztek egy szupertájfunt, a Gonit, amely miatt mintegy egymillió embert kellett kimenekíteni otthonából a Fülöp-szigeteken.

A trópusi viharok rekordszáma mellett a kutatók szerint a tavalyi év azon három év között volt, amikor a globális földfelszíni hőmérséklet rekordmértékűre melegedett az 1800-as évek közepe óta. Ráadásul ez úgy következett be, hogy nem alakult ki az El Niño jelenség melegítő hatása.

Neked ajánljuk
Új erdőt létesít az Ipoly Erdő Zrt. A vulkánkitörések akár éghajlat- és ezzel együtt társadalmi változást is okozhatnak 2021 Ausztrália elmúlt évtizedének leghűvösebb, legcsapadékosabb éve volt Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam