2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tusnádfürdőn kezdték el a medvepopuláció felmérését

A 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint Romániában 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére kibocsátott, három évvel ezelőtti akcióterv szerint ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

A medvék által leginkább veszélyeztetett romániai településen, a székelyföldi Tusnádfürdőn indította útjára a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium azt az európai uniós alapokból finanszírozott projektet, amely a romániai barnamedve-populáció felmérésére és az országos medvevédelmi akcióterv gyakorlatba ültetésére irányul.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a projektindítón elmondta: 53,5 millió lejt (3,74 milliárd forint) fordítanak a romániai barnamedve-populáció megfigyelésére és a hosszú távú menedzsmentterv elkészítésére. A projekt elindítása a 2018-ban elfogadott medvevédelmi akcióterv gyakorlatba ültetésének az első jelentős, konkrét lépése.

A terv egyik része a medvepopuláció tudományos felmérése és a vadkárok megelőzése. Utóbbi villanypásztorok megvásárlásával és kihelyezésével történik majd. Ugyanakkor olyan menhelyet is létre kívánnak hozni, ahova medvéket lehet áttelepíteni.

Medve egy csíkszeredai iskola udvarán (utóbb kilőtték)
Fotó: MTI/Veres Nándor

A miniszter úgy véli, hogy a menhely megnyugtató módon rendezné az áttelepítés problémáját. Korábban ugyanis a legtöbb áttelepített egyed rövid időn belül visszatért, és további gondokat okozott.

A román kormány a közelmúltban olyan sürgősségi rendeletet fogadott el, amely lehetővé teszi a lakott területen történő medvetámadás esetén az azonnali beavatkozást. Ez a jogszabály lehetővé teszi a vadak elűzését, altatását és áthelyezését, illetve eutanáziáját vagy kilövését is. Mint megjegyezte, a jogszabályt a szenátus illetékes szakbizottságai szerdán ellenszavazat nélkül, kedvezően véleményezték.

Romániában az elmúlt években túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban betiltották a medvevadászatot. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére 2018-ban kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Neked ajánljuk
Nemhogy nem félnek tőlük, nevet is adtak az erdőben élő medvéknek Nemhogy nem félnek tőlük, nevet is adtak az erdőben élő medvéknek Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam