2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elefántikrek születtek Srí Lankán (videóval)

Srí Lankán 1941-ben születtek legutóbb ikerelefántok fogságban. Az ország első ismert, vadon született elefántikreit tavaly észlelték a Minneriya természetvédelmi területén.

A Pinnavala Elefántmenhelyen a Szurangi nevű 25 éves elefánt a napokban adott életet a két hím elefántborjúnak.

A fogságban most született elefántok egészségesek, bár a szakértők szerint viszonylag kicsik.

Szuranginak 2009-ben már született egy hím borja, mostani szülése a második. Az ikerborjak apja, a 17 éves Pandu szintén a menhelyen él.

A Pinnavala Elefántmenhelyet 1975-ben hozták létre, és ma már 81 elefántnak ad otthont. A menhelyet sok turista keresi fel, de a pandémia miatt jelenleg zárva tart.
A hivatalos adatok szerint Srí Lankán mintegy 200 elefánt él fogságban, és 7500 példány vadon.

Vadon élő elefántok befogása illegális – halállal büntethető –, de ritkán indul eljárás, ezért aktivisták szerint az elmúlt 15 évben több mint 40 elefántborjút loptak el vadasparkokból.

Tehetős Srí Lanka-iak, köztük szerzetesek szívesen tartják házi kedvencként a szentként tisztelt elefántot, hogy fitogtassák gazdagságukat. Gyakori a panasz az állatokkal való rossz bánásmódra, noha a bántalmazást három évig terjedő börtönnel és elkobzással fenyegeti a törvény.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam