2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött az idei bálna- és delfinvadászat Japánban

Az első halászhajók helyi idő szerint e hét szerdán indultak útnak a Vakajama prefektúrabeli Taidzsiból, és a vadászszezon várhatóan márciusig fog tartani.

Az Öböl című Oscar-díjas dokumentumfilmben is ábrázolt véres taidzsi vadászaton a halászok egy kis öbölbe terelik az állatokat úgy, hogy a tengerbe helyezett fémrudakat kalapáccsal verve megbénítják a delfinek tájékozódási képességét.

A legszebb példányokat kiválasztják a japán és külföldi delfináriumok számára, a többit egy szomszédos öbölben lemészárolják a húsukért.

Elejtett csukabálnát emelnek partra egy bálnavadászhajóról a Hokkaido szigetén fekvő Kusiróban 2019. július 1-jén. Japán 2018 decemberében lépett ki a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) azzal a céllal, hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot
Fotó: MTI/EPA/JIJI

A módszer és a vadászat ellen régóta tiltakoznak az állatvédő csoportok. A japán delfinvadászok azonban továbbra is visszautasítják azokat a vádakat, amelyek szerint a gyakorlat kegyetlen.

A Pro Wildlife nevű szervezet tavalyi közlése szerint az elmúlt években meredeken csökkent a Japánban kifogott delfinek és kisebb bálnák száma.

Az állatvédő szervezet évek óta követeli a japán delfinvadászat betiltását, bár más országokban, például Peruban, Nigériában, Brazíliában vagy Indiában ennél jóval több delfint vadásznak. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam