2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Találékonyak a vadonban élő Goffin-kakaduk

Saját „evőeszközöket” készítenek maguknak a vadon élő Goffin-kakaduk, hogy megkaparintsák a gyümölcsök nehezen elérhető magvait. Ez lehet a vadonban valaha dokumentált legösszetettebb állati technika.

A Bécsi Állatorvosi Egyetem (Vetmed) Messerli Kutatóintézetének csapata és indonéz kollégáik a Tanimbar-szigeteken figyelték meg a Goffin-kakadukat (Cacatua goffiniana) egy madárházban. Az állatok olyan csoportjáról van szó, amely csak rövid időt töltött itt, alapvetően szabadon élnek.

A fogságban élő madarak vizsgálatával már tíz éve foglalkozó kutatók így most olyan viselkedést figyelhettek meg, amelyet a kakaduk természetes környezetükben, magasan a fák koronájában végeznek.

Fotó: pexels.com

Laborkörülmények között Alice Auersperg és kollégái már számos bámulatos képességet figyeltek meg a kakaduknál, Indonéziában pedig megtapasztalhatták, milyen összetett módon képesek a fadarabokat alkalmazni természetes környezetükben is.

„Amikor egy bizonyos erdei gyümölcsöt kínáltam nekik, az egyik kakadu egy ágból elkezdett eszközt készíteni. Bámulatos volt, milyen ügyesen és hozzáértően használta”

– mondta Mark O'Hara, a tanulmány vezetője.

A kutatók érdeklődésének középpontjában azok az élelemforrások álltak, amelyeknél összetett módszerekre volt szükség a táplálék elnyeréséhez. Kiderült, hogy a különböző célokra három különböző eszközt vetnek be a madarak. Az ilyen eszközkészlet alkalmazását eddig csak emberszabásúaknál figyelték meg.

A szakértők szerint az eszközök emlékeztetnek az evőeszközökre. Ahhoz, hogy a madarak eljussanak a kemény maghoz, egy vastag ékre van szükségük. A mag kemény védőburkolatát egy vékony és hegyes, késszerű eszközzel kell átszakítaniuk.

Végül egy kanálszerű eszközzel szerzik meg a kakaduk a vágyott táplálékot. A viselkedés azonban nem minden egyednél volt megfigyelhető, ráadásul az eszközök is különböztek egymástól némileg.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam