2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nőtt a vadon élő állatok száma Kenyában

A természetvédelmi erőfeszítések hatékonyságáról tanúskodnak az első kenyai országos vadállatszámlálás napokban közzétett részleges eredményei.

Jelenleg 36 280 elefánt él vadon, jóval több, mint 2014-ben, amikor tetőpontjára hágott az orvvadászat – közölte a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS).

Több lett a zsiráf is, de ezek számát és a növekedés mértékét egyelőre nem közölték. Orrszarvúból 1738 példányt számoltak össze, köztük 840 déli és 2 északi szélesszájút, valamint 897 keskenyszájút – ez utóbbit kihalás fenyegeti. Emelkedett az elmúlt években az oroszlánok, a Grevy-zebrák és a hirolák (vadászantilopok) száma is.

Fotó: pexels.com

A májusban kezdett vadállat-népszámlálás során a nagyobb szárazföldi és tengeri emlősöket, a fontosabb madarakat és a veszélyeztetett főemlősöket igyekeztek számba venni. Eszerint Kenya tengerparti vizeiben például 63 hosszúszárnyú bálna, két kék bálna, 29 nagy fehér cápa és 11 rája él.

Az ország történetében első ízben végzett vadállatszámlálás célja annak megállapítása volt, hogy mennyire hatékonyak az eddigi természetvédelmi intézkedések. Az állatok számát egyebek közt az ürülékekből próbálták megbecsülni.

Uhuru Kenyatta elnök úgy értékelte, hogy meghozták eredményüket azok az erőfeszítések, amelyeket a vadorzás visszaszorítására tett az idegenforgalmi és természetvédelmi minisztérium és a vadvédelmi szolgálat, a KWS.

Neked ajánljuk
Még 83 elefánt elejtését engedélyezik Botswanában Leondaro DiCaprióról neveztek el egy eddig sosem látott fafajt Az Egyenlítő vad titkai – 1. évad (természetfilm) A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam