2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Furcsa delfinpusztulás a holland partoknál

Döglött delfinek tucatjait mosta partra a víz a múlt hét csütörtökje óta Hollandiában a Watt-tenger szigeteinél. Az elpusztult tengeri emlősök szokatlanul magas száma aggasztja a természetvédőket.

Az Utrechti Egyetemen a döglött delfinek gyomortartalmának és általános egészségi állapotának vizsgálatával próbálják kideríteni a tömeges delfinpusztulás okát, ami lehet járvány vagy környezeti ártalom.

Közönséges barna delfinek, más néven közönséges disznódelfinek összesen mintegy 100 felnőtt, 1,4–1,7 méteres példányát találták holtan, a legtöbbjüket erősen bomló állapotban, amiből arra következtetnek, hogy hosszabb ideje lebegtek döglötten a tengerben, mielőtt a víz partra mosta őket.

Az egyik elpusztult delfin Fotó: natuurmonumenten.nl/Cynthia Borras

Az állatok az oszlásnak nagyjából ugyanazon szakaszában vannak, ami annak jele, hogy mind egy időben pusztultak el.

A Natuurmonumenten holland természetvédelmi szervezet attól tart, hogy a tömeges delfinpusztulás egy szélerőműpark építésével, esetleg tenger mélyén heverő világháborús lövedékek közelmúltban történt megsemmisítésével függ össze.

Egy disznódelfinek védelmével foglalkozó német egyesület szerint az állatokon látható véraláfutások és jellegzetes bőrsérülések arra utalnak, hogy a legutóbbi tengeri aknamentesítést anélkül hajtották végre, hogy megfelelő intézkedéseket hoztak volna az állatok védelmére a halálos hanghatásoktól.

Hivatalos becslések 1,3 millió tonnára teszik egyedül az Északi-tenger Németországhoz tartozó részének mélyén heverő világháborús lőszer mennyiségét.

Neked ajánljuk
Cukorhegyeket rejtenek az óceánok Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam