2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok a fóka a Temzén, vagyis egészséges a folyó (videóval)

A Temze teli van élettel, erre utalnak a fókák egészséges populációi – közölték az idei fókaszámlálást végző tudósok. A virágzó fókapopulációk azt jelzik, az 50-es években „halottá nyilvánított” folyó újra életre kelt.

A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) szerint a legutóbbi szaporodási szezon után 2866 kúpos fóka és 797 borjúfóka él a folyóban. 2013 óta minden évben végeznek fókaszámlálást, noha tavaly a világjárvány miatt elmaradt a felmérés.

2019-ben 3243 kúposfóka és 932 borjúfóka lakott a Temzében.

Mivel a fóka a folyó egyik csúcsragadozója, a tengerbiológusok a folyó egészsége fokmérőjének használják: ha a számuk stabil, akkor jó a vízminőség, és a halmennyiség is megbízható.

A folyót az 1950-es években „halottnak nyilvánították”, a virágzó fókapopulációk azonban azt jelzik, hogy újra életre kelt.

Fókák a Temzén Fotó: youtube.com/Zoological Society of London

Noha a fóka védett állat, számos veszély leselkedik rá: a vízszennyezés, az elhagyott halászfelszerelések, amelyekbe belegabalyodhat, a vízi járművek pedig elüthetik őket.

Az utódgondozási időszakban érzékenyebbek, veszélyt éreznek a bámészkodó lakosokban, a kóbor kutyákban, a folyó többi használójában, mint a kajakosok és a kenusok. 2002-ben szopornyicajárvány sújtotta őket.

A felmérést úgy végzik, hogy három napon át légi felvételeket készítenek a Temze-torkolat fókáiról, a képeket összehasonlítják, a fókák számát összeadják, tudván, hogy egy részük mindig kint van a tengeren. Számuk csökkenése a kutatócsoport szerint nem bizonyítja, hogy a két fókapopuláció nehézségekkel küszködne.

A mérések hosszú távon fontosak, ezért kell rendszeresen felmérni a fókák számát. Ezt sok tényező befolyásolhatja, többek között az, hogy milyen arányban vannak kint fókák a tengeren, amíg a felmérés folyik. Ez olyan dolog, amelyet nagy figyelemmel követnek a kutatók.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam