2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé

A veszélyeztetett fajok listáját rendszeresen frissítő IUCN a tengeri fajok – köztük a korallok, mélytengeri kígyók – megfigyelésének fontosságát hangsúlyozza, hogy kiderüljön, mennyire hat rájuk a klímaváltozás és a mélytengeri bányászat.

Négy tonhalfaj helyzete javul, a komodói varánuszé romlik a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) új jelentése szerint.

„Az óceánban élő állatokat az a veszély is fenyegeti, hogy nincsenek eléggé szem előtt, nem jut rájuk elég figyelem” – mondta Craig Hilton-Taylor, az IUCN vörös listát összeállító egységének vezetője.

A leghalászottabb tonhalfajok közül négy a javulás jeleit mutatja, ami arra utal, hogy a halászati kvóták és az orvhalászat elleni fellépés eredményes volt.

A tonhalak helyzete javult Fotó: iucn.org

A szusikészítés értékes nyersanyagát nyújtó atlanti kékúszójú tonhal három kategóriát is ugrott, veszélyeztetettből a nem fenyegetettek közé került. A déli kékúszójú tonhal súlyosan veszélyeztetettből veszélyeztetett lett, a hosszúúszójú és a sárgaúszójú tonhalat szintén a nem fenyegetettek közé sorolták a hétvégén közzétett jelentés szerint, mely 138 374 állat-, növény- és gombafajt vizsgált meg, és több mint egynegyedüket – több mint 38 ezret – találta a kihalástól fenyegetettnek.

A komodói varánuszt a veszélyeztetettek közé kellett sorolni. A világ legnagyobb élő gyíkja Indonézia Komodo szigetén szigorú védelem alá esik, ám a globális felmelegedés miatt emelkedő tengerszint fenyegeti az élőhelyét – közölte az IUCN.

A szervezet aggodalmát fejezte ki a cápák és a ráják miatt is, melyeknek a tonhalnál sokkal kedvezőtlenebb lett a helyzete.

A ráják helyzete romlott Fotó: iucn.org

1970 óta a az óceánok cápapopulációi 71 százalékkal lettek kisebbek. A túlhalászat, az élőhelyük elvesztése és a klímaváltozás számlájára írható a pusztulás. A cápák és a ráják 37, a kétéltűek 33, az emlősök 26, a madarak 12 százalékát fenyegeti a kihalás.

Először kerültek a listára fák: az ébenfákat és rózsafaerdőket az erdőirtás fenyegeti az IUCN-nek a franciaországi Marseille-ben péntek óta folyó, szeptember 11-ig tartó nemzetközi természetvédelmi konferencián közzétett jelentése szerint.

Neked ajánljuk
Az ember, aki megelégelte hogy minden iráni rájára rájár a rúd Cápákat is esznek a leopárdfókák (videóval) Elhunyt Ozzie, a világ legidősebb hím gorillája Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam