2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért vénasszonyok nyara, és miért indián nyár?

Szinte nincs ember, aki ne kedvelné az évnek ezen szakaszát. A szeptember végén, október első felében kialakuló szélcsendes, hajnalonként hideg, párás, délutánonként többnyire derült vagy napos, kellemes hőmérsékletű, nyugodt időjárású napokra két kifejezés is használatos: vénasszonyok nyara és indián nyár.

vénasszonyok nyara

Sokan nem kedvelik ezt az elnevezést, pedig az égvilágon semmi sértő vagy kirekesztő nincs a hátterében – írja az eumet.hu.

A régmúlt időkben vidéken, a falvakban vagy nem fűtöttek még ilyentájt, vagy csak nagyon indokolt esetben, és többfelé ez még ma is így van. Az őszi hideg reggelek beköszöntével az idős asszonyok előszeretettel ültek ki napközben a ház előtti padra, élvezni a kellemesen melengető napsugarakat.

A forró nyári időszakban inkább csak esténként ültek ki az idős asszonyok, hiszen addig a ház hűvösében volt jobb tartózkodni, de ez az idő előcsalogatta őket. Ezért alakult ki ez a megnevezés erre az időjárási helyzetre Közép-Európában.

Fotó: pixabay.com/Michaela Wenzler

Indián nyár

Az indián nyár ugyanezen időszak angolszász elnevezése. Észak-Amerika keleti részén nevezték eredetileg így. Az amerikai irodalmi emlékekből arra lehet következtetni, hogy a szó már az 1770-es években is széles körben használatos volt.

A konkrét eredete nem egyértelmű, de nagy valószínűséggel onnan ered, hogy az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok, és például a természet is az indiánok viseletére jellemző színeket ölt ilyenkor.

Az indián nyár elnevezés utóbb az angolszász országokban is elterjedt, de például Franciaországban – ahol inkább október második felében, november közeledtével szokott előfordulni ez az időszak – is így nevezik az őszi nyarat.

Neked ajánljuk
Emelkedik a kerecsensólymok száma Közép-Európában Áradások az amerikai kontinensen Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei
Tovább a forrásra: eumet.hu
Vissza
Hírfolyam