2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnhet a világ legfontosabb terményei vadon élő rokonainak nagy része

A kihalás szélén álló növények Mexikóban, Guatemalában, Salvadorban és Hondurasban élnek, és fontos genetikai forrásokat jelentenek a klímaváltozásnak, a betegségeknek és a rovaroknak ellenállóbb növények termesztéséhez, nagyobb terméshozamok eléréséhez világszerte.

Kihalás fenyegeti a világ legfontosabb terményeinek – köztük a krumpli, az avokádó vagy a vanília – több mint 70 vadon élő rokonát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) marseille-i kongresszusán bemutatott tanulmány szerint.

A szakemberek 224 olyan növényt vizsgáltak, amelyek szoros rokonságban állnak a kukoricával, a paradicsommal, a babbal, a tökkel, a chilipaprikával, a vaníliával, az avokádóval vagy a gyapottal. Azt találták, hogy

ezen vadon élő fajok 35 százaléka a kihalás szélén áll, mivel élőhelyüket emberi használatra alakították át, amely párosul a hagyományos mezőgazdasági rendszerek gépesítésével, a növényvédő szerek, gyomirtók széles körű használatával.

Veszélyt jelent számukra továbbá az invazív fajok megjelenése élőhelyükön, a rovarok, a génmódosított növények általi szennyeződés, a túlzott begyűjtésük és a fakitermelés.

A vanília is a veszélyeztetett növényfajok között van Fotó: wikipedia.org

A kihalással leginkább veszélyeztetett vadon élő fajok között van a vanília (vanillia) mind a nyolc faja és a gyapot (gossypium) nemzetség fajainak 92 százaléka. Az avokádófajok (persea) 60 százaléka a veszélyeztetettek között van, csakúgy mint a kukorica két nemzetségéhez (zea és tripsacum) tartozó fajok 44 és 33 százaléka. A babfajok 31 százaléka, a négy chilipaprikafaj egyike, a burgonyafajok 23 százaléka és a tökfajok 9 százaléka szintén a kihalás szélén áll.

A vizsgált fajok közül legalább 16-ot arra használnak, hogy olyan növényeket termesszenek, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozásnak, a szélsőséges időjárásnak és más veszélyeknek.

„Ezen felfedezéseknek kritikus horderejük van az élet fenntartására és az élelmiszer-biztonságra. Létfontosságú, hogy a fajmegőrző programok és a mezőgazdasági ágazat együttműködjön a közép-amerikai termények vadon élő rokonainak megmentésében, miközben támogatják a vidéki gazdaságokat és megélhetésüket” – mondta Bárbara Goettsch, az IUCN egyik szakértői csoportjának társelnöke.

Meg kell védeni ezeket a fajokat élőhelyükön egy fenntartható és sokszínű mezőgazdasági termeléssel. Ugyanakkor a termények vadon élő rokonait meg kell őrizni a növényi génbankokban is.

Mind a 224 vadon élő növényfaj felkerült az IUCN vörös listájára.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam