2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két évtized után ismét rozmár látogatott a Watt-tengerhez (videóval)

Baltrum szigetének nyugati részén, egy töltésen pihent a nagy méretű, bajusszal és agyarral rendelkező nőstény állat. Vélhetően több ezer kilométert utazott odáig, mivel a rozmárok az Északi-sark körül élnek.

Nemrégiben számoltunk be arról az örvendetes hírről, hogy immár második éve nőtt a fókapopuláció a németországi Watt-tengernél. Nos, úgy tűnik, nem csak a fókák érzik jól magukat a térségben, több mint húsz év után ugyanis ismét feltűnt ott egy rozmár is.

„A rozmárok nagy utakat képesek megtenni és az északi-sarkvidéki élőhelyükön belül is nagyon mobilak” – mondta Ursula Siebert, a Hannoveri Állatorvosi Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó szakértője.

Legutóbb 1998-ban láttak egy rozmárt az Északi-tenger déli részén, Juist és Sylt szigetén.

„Ezek általában kalandvágyó fiatal állatok, amelyek maradnak is egy ideig, ha jól érzik magukat ezeken a helyeken” – mondta a kutató.

Bár kopások látszottak az elülső uszonyain, a rozmár egyébként egészségesnek tűnik. Még egy horgászt is megközelített kíváncsian. Az állat végül a dagály érkezésével elhagyta a szigetet.

Néhány hónapja az Atlanti-óceán partján tűnt fel egy rozmár. A Wally névre keresztelt hímet Walesben és Írországban is látták.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam