2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Másodszor fenyegeti kihalás a koalákat?

Az Ausztrál Koalaalapítvány (AKF) azzal vádolja a szövetségi kormányt, hogy jelentősen túlbecsüli a koalaállományt, az erszényesből valójában már csak mintegy 50 ezer példány élhet vadon.

Természetvédők szerint másodszor fenyegeti kihalás Ausztrália emblematikus állatát, a koalát.

„Véleményünk szerint a szövetségi kormány mintegy 10-szeresen túlbecsüli a koalák valós számát” – mondta Deborah Tabart, az alapítvány vezetője az ABC televíziónak nyilatkozva. Az alapítványnál úgy vélik, 80 ezernél kevesebb, valószínűleg 50 ezer koala élhet szabadon.

A Queenslandi Egyetem kutatói 2016-ban 330 ezerre becsülték a vadon élő koalák számát, a populációt azonban közben megtizedelte élőhelyük zsugorodása és az ismétlődő erdőtüzek.

Fotó: pexels.com/Janik Butz

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a 2019–2020-as „fekete nyár” pusztító erdő- és bozóttüzeiben 60 ezer koala veszhetett oda.

A koalapopulációt az 1990-es évek óta kutató Bill Ellis, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint

másodszor fenyegeti kihalás a koalákat, amelyek egyszer már – úgy száz éve – majdnem eltűntek a Föld színéről a szőrmekereskedelem miatt.

Ellis szerint az állatokat jelenleg nemcsak a bozóttüzek veszélyeztetik, hanem általában a szárazság és természetes élőhelyük zsugorodása.

Neked ajánljuk
Vörös listás apáca-fütyülőludak láthatók Debrecenben Leondaro DiCaprióról neveztek el egy eddig sosem látott fafajt Gorillák a ködben (életrajzi film) Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam