2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szokatlanul sok delfint öltek meg a Feröer-szigeteken a napokban

1428 delfint mészároltak le vasárnap a Dániához tartozó Feröer-szigeteken, a Skálafjordban. A KVF dán rádió közlése szerint az akció nyomán ismét heves vita támadt a cetvadászatról.

A nem kereskedelmi célú, hanem a helyi élelmiszer-ellátás részét képező cetvadászatot legalább a X. század óta űzik a szigeteken. Évente közel ezer hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin esik áldozatul a feröeri nyelven grindadrápnak nevezett mészárlásnak. Az állatok ilyen mértékű leölését még a delfinvadászok feröeri egyesületének egykori elnöke is túlzónak találja.

Az egyesület jelenlegi vezetője a Feröer-szigetek hírnevéért aggódik. Véleménye szerint itt az idő, hogy komolyan megtárgyalják, megengedhető-e a továbbiakban a vadászat.

A Sea Shephard környezetvédelmi szervezet egy hosszú videót tett közzé a Facebookon,

ezen látható, ahogy férfiak kirángatják az állatokat a partra a vértől vörössé vált vízből. A szervezet szerint ez a legnagyobb csoport tengeri emlős, amelyet valaha egyetlen akció során megöltek a Feröer-szigeteken.

A mészárlás után Fotó: Facebook/Sea Shepherd Faroe Islands Campaign

„A vadászat értelmetlen, és a szemtanúk szerint hatalmas szenvedéssel jár az állatok számára. Itt átléptek egy határt, és a vadászat egy új dimenzióját nyitották meg” – kritizálta a történteket az OceanCare tengervédelmi szervezet.

A cetmészárlás hagyománya a Feröer-szigeteken egészen a vikingek idejéig nyúlik vissza. Az állatokat hajókkal és csónakokkal egy öbölbe hajtották, ahol leölték őket, húsukat szétosztották a résztvevők között. Elsősorban hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfineket (Globicephala melas) és más delfinfajokat ejtenek el.

A feröeri adatok szerint 2020-ban összesen 576 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint és 35 atlanti fehérsávos delfint (Lagenorhynchus acutus) ejtettek el.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam