2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szokatlanul sok delfint öltek meg a Feröer-szigeteken a napokban

1428 delfint mészároltak le vasárnap a Dániához tartozó Feröer-szigeteken, a Skálafjordban. A KVF dán rádió közlése szerint az akció nyomán ismét heves vita támadt a cetvadászatról.

A nem kereskedelmi célú, hanem a helyi élelmiszer-ellátás részét képező cetvadászatot legalább a X. század óta űzik a szigeteken. Évente közel ezer hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin esik áldozatul a feröeri nyelven grindadrápnak nevezett mészárlásnak. Az állatok ilyen mértékű leölését még a delfinvadászok feröeri egyesületének egykori elnöke is túlzónak találja.

Az egyesület jelenlegi vezetője a Feröer-szigetek hírnevéért aggódik. Véleménye szerint itt az idő, hogy komolyan megtárgyalják, megengedhető-e a továbbiakban a vadászat.

A Sea Shephard környezetvédelmi szervezet egy hosszú videót tett közzé a Facebookon,

ezen látható, ahogy férfiak kirángatják az állatokat a partra a vértől vörössé vált vízből. A szervezet szerint ez a legnagyobb csoport tengeri emlős, amelyet valaha egyetlen akció során megöltek a Feröer-szigeteken.

A mészárlás után Fotó: Facebook/Sea Shepherd Faroe Islands Campaign

„A vadászat értelmetlen, és a szemtanúk szerint hatalmas szenvedéssel jár az állatok számára. Itt átléptek egy határt, és a vadászat egy új dimenzióját nyitották meg” – kritizálta a történteket az OceanCare tengervédelmi szervezet.

A cetmészárlás hagyománya a Feröer-szigeteken egészen a vikingek idejéig nyúlik vissza. Az állatokat hajókkal és csónakokkal egy öbölbe hajtották, ahol leölték őket, húsukat szétosztották a résztvevők között. Elsősorban hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfineket (Globicephala melas) és más delfinfajokat ejtenek el.

A feröeri adatok szerint 2020-ban összesen 576 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint és 35 atlanti fehérsávos delfint (Lagenorhynchus acutus) ejtettek el.

Neked ajánljuk
Ritkán látott mélytengeri óriáslényre bukkantak a Mexikói-öbölben (videókkal) Ecuador és Kolumbia is megnöveli a védett tengeri területeit Elpusztult Winter, a sok millió embert inspiráló filmfőhős (videókkal) Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam