2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világelső a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum, Magyarország is tagja

Magyarország részvételével megalakult a világ első, öt ország közreműködésével megvalósult egységes bioszféra-rezervátuma. Ez azután történhetett meg, hogy a UNESCO MAB (Man and Biosphere, azaz Ember és Bioszféra) kormányközi tanácsa, a Nemzetközi Koordinációs Bizottság jóváhagyta a nevezést.

A jó hírt közlő Agrárminisztérium ismertetése szerint

a Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia természeti területeit felölelő bioszféra-rezervátum Európa egyik legnagyobb természeti területének számít.

A Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum megalakulását több mint tízéves előkészítő munka előzte meg. Első lépésként 2012-ben létrejött Magyarország és Horvátország részvételével a Mura–Dráva–Duna Határon Átnyúló Bioszféra-rezervátum, amely Magyarország hatodik bioszféra-rezervátuma lett, és egyben az első határon átnyúló. A következő években a további három országban is megalakultak a nemzeti bioszféra-rezervátumok, majd 2020 őszén Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia közösen nevezett az ötoldalú Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum címre.

Magyarország a kezdetekhez képest százezer hektárral több, majdnem 330 ezer hektárnyi területtel vesz részt a bioszféra-rezervátumban. A bővítési folyamatot több mint ötven önkormányzat támogatta, elsősorban Zala megyében.

A bioszféra-rezervátum létrehozásának célja a természetes élőhelyek és ökoszisztémák közös megőrzése, helyreállítása, a biológiai sokszínűség megóvása, valamint széles körű ökoszisztéma-szolgáltatások kialakítása.

Fotó: murafolde.com

Az együttműködés a kutatás, monitorozás, információcsere mellett fontos szerepet szán az ember és a természet közti kapcsolat újraélesztésének és széles körű népszerűsítésének.

A bioszféra-rezervátum számos különleges halfajnak és több mint 300 madárfajnak ad otthont. Az öt országon átnyúló árterületek megvédik a falvakat az áradástól, biztosítják az ivóvízellátást, az egyedülálló táj pedig segíti a fenntartható turizmus fejlődését.

Jelenleg 714 bioszféra-rezervátum található a világ 129 országában. A határon átnyúlók száma 21, közülük 4 háromoldalú együttműködésben működik. Ötoldalú bioszféra-rezervátumból csak egy van: a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum.

Fotó: Goran Safarek

Az UNESCO 50 évvel ezelőtt alapította az Ember és Bioszféra kormányközi tudományos programot, amely az emberek és környezetük közötti kapcsolat javítását tűzte ki célul az ökoszisztémák védelme érdekében.

Az évforduló alkalmából hazánkban is tartanak rendezvényeket. Szeptember 17-én a martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpontban a többi magyarországi bioszféra-rezervátum is bemutatkozik a területeket kezelő nemzetipark-igazgatóságok jóvoltából, többek között ökoturisztikai bemutatóval és interaktív játékokkal várják az érdeklődőket.

Neked ajánljuk
Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án Sikeres és folytatódik a Vadvirágos Budapest program Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam