2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kihalás széléről hozták vissza az ausztrál sávos bandikutot

A Perameles gunnii rendszertani nevű apró rágcsáló egyedszáma Victoria államban az élőhelyek csökkenése, az idegenhonos rókák és a kóbor macskák miatt csökkent jelentősen. Harminc évnyi fajmentési intézkedésnek köszönhetően számuk 150-ről 1500-ra emelkedett.

Ez az első eset, hogy Ausztráliában az állat védettségi besorolása vadonban kihaltról veszélyeztetettre változott.

Amikor a bandikutpopuláció az 1980-as években lecsökkent, Victoria állam környezetvédelmi szervezetei

több millió dollárt fektettek fogságban nevelt állatok tenyészprogramjába. Ragadozómentes területeket hoztak létre, egyes helyeket külön erre kiképzett kutyákkal védtek, néhány bandikutot pedig rókamentes szigetekre költöztettek.

Fotó: wikipedia.org

A bandikutok státuszának megváltozását bejelentő Lily D'Ambrosio, az állam környezetvédelmi minisztere izgalmas eredménynek nevezte a projekt sikerét.

A Melbourne-i Állatkert veszélyeztetett fajokkal foglalkozó biológusa, Amy Coetsee szerint az eredmények reményt adnak arra, hogy elkötelezettséggel, kitartással és a kormány, az önkéntesek és a közösségek támogatásával fel lehet venni a küzdelmet a fajok kihalásával szemben.

A világ országai között Ausztráliában a legrosszabb az emlősök kihalási aránya a Természetvédelmi Világalap (WWF) ausztráliai központja szerint.

Neked ajánljuk
Méhek végeztek 63 veszélyeztetett pingvinnel Dél-Afrikában 575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég vadászati szezonban Először keltek ki teknősök ennyire északon (videóval) A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam