2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utánajárnak a delfinek rekordszámú leölésének (videóval)

Felülvizsgálják a delfinvadászat szabályait és társadalomban betöltött szerepét a Feröer-szigeteken, miután idén túlságosan sok tengeri emlőst öltek le a feröeri nyelven grindadrápnak nevezett mészárlás során.

„Nagyon komolyan vesszük az ügyet. Noha ezek a vadászatok fenntarthatónak számítanak, alaposan megvizsgáljuk őket és azt, hogy milyen szerepet töltsenek be a jövőben a feröeri társadalomban” – jelentette be múlt csütörtökön Bardur a Steig Nielsen miniszterelnök.

A kormányfő szerint rendkívüli helyzet alakult ki, mert a szokásosnál jóval nagyobb delfincsordát tereltek egybe az öldöklésre kijelölt öbölbe. Az állatok túl nagy száma miatt pedig szemlátomást nem sikerült betartani azokat a szabályokat, amelyek a minimálisan szükségesnél több szenvedéstől védik a delfineket.

Az idei grindadrápon 1428 atlanti fehérsávos delfint öltek meg a Skálafjordban, több mint kétszer annyit, mint tavaly, amikor 576 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint és 35 atlanti fehérsávos delfint ejtettek el.

A mészárlásról mi is beszámoltunk, a Sea Shepherd természetvédelmi szervezet pedig egy hosszú videót tett közzé róla a Facebookon.

A botrány nyomán ismét heves vita támadt a cetvadászatról az Atlanti-óceánban Skócia és Izland között félúton fekvő, Dániához tartozó, 18 sziklás szigetből álló szigetcsoporton.

Megrázó videó az öldöklésről:

Neked ajánljuk
Delfineket mentettek a Cape Cod-öbölnél Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Mobiltelefonos emlőshatározót készítettek magyar természetvédők Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam