2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először keltek ki teknősök ennyire északon (videóval)

Az olaszországi Jesolo partjain kilenc kis álcserepesteknős (Caretta caretta) bújt ki a tojásából. A vízbe tartó, nagyjából 15 grammos állatokat turisták fotózták le. Még sohasem raktak tojást tengeri teknősök ennyire északon – a jelenség a klímaváltozással függhet össze. 

„Ez a világ legészakibb teknősfészke” – erősítette meg Sandro Mazzariol, a Páduái Állatorvosi Egyetem professzora. Az anyateknős a víztől 25 méter távolságban rakta le tojásait, védelmükre korlátot emeltek a parton.

A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet közlése szerint idén rekordszámú teknősfészket számoltak össze Olaszország-szerte.

A dél-olaszországi Lampedusa szigetétől az északon fekvő Veneto régióig a kutatók legkevesebb 179 álcserepesteknős-fészket (Caretta caretta) találtak a nyár kezdete óta. Ennek hátterében a klímaváltozással növekvő hőmérsékletek állhatnak.

A kedvezőbb, melegebb klíma miatt a teknősök egyre északabbra helyezik költőhelyeiket. A legtöbb továbbra is Calabria régió partjainak déli részén és Szicília szigetén van. Különösen kedvelik a teknősök az ország déli részén lévő Cilento partjait.

Neked ajánljuk
Méhek végeztek 63 veszélyeztetett pingvinnel Dél-Afrikában 575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég vadászati szezonban Kihalt a királyharkály és még 22 másik faj az Egyesült Államokban A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam