2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folytatódik a településfásítási program

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési szezonja, amelynek részeként 514 településen 14 ezer fát ültetnek.

A településfásítási programot az országfásítási program részeként hirdette meg az Agrárminisztérium, és idén ősszel duplájára emelték a keretösszeget, így 24 ezer sorfa találhatott gazdára – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorján, ahol harminc fát ültetnek a program részeként.

A program második ütemében 19 megyéből 887 település adott le sikeres igénylést, országosan 772 község, 48 nagyközség és 67 város ültethet fákat.

A legtöbb település Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből vesz részt, 84 leadott igényléssel. A második Vas megye, ahol 78 településen ültetnek fákat. A harmadik Győr-Moson-Sopron megye, ahol 76 település igényelt fákat, és az őszi szezonban 1203 fa kerül a megyékbe. Jánossomorján 15 darab gömbszivarfát és 15 keskenylevelű kőrist ültetnek a program részeként.

Nagy István agrárminiszter (k) a faültetésben segít a településfásítási program őszi ültetési időszakáról tartott sajtótájékoztató után Jánossomorján
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az Agrárminisztérium arra törekszik, hogy a kistelepülések óvodáiban, iskolaudvaraiban és a közterületeken minél több fát ültethessenek együtt, közösen a települések közösségével, amellyel nemcsak a zöldterületek bővítését támogatják, de hozzájárulnak egy egészségesebb és élhetőbb környezet megteremtéséhez is.

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint az Országos Erdészeti Egyesület végzi a fásítás lebonyolítását, amelyet a helyben illetékes erdőgazdaságok munkatársai segítenek.

A hőmérséklet-kiegyenlítés, az árnyalás, a párologtatás, a levegőtisztaság, a por- és zajszűrés, valamint az oxigéntermelés mellett a fáknak, így a parkoknak pótolhatatlan szerepük van az egészségvédelemben, a testi-lelki feltöltődésben és a klímavédelemben – mutatott rá a miniszter.

Kormányzati célkitűzés az élhetőbb környezet megteremtése érdekében a meglévő erdőterületek növelése a jelenlegi 24-ről 27 százalékra.

Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere elmondta, hogy 2016-ban kezdték el a település fásítását az öreg, korhadt fák cseréjével. Abban az évben kilencven fát ültettek. Idén tavasszal hatvan csemetét ültettek, ősszel pedig 150-et, ami kiegészül a településfásítási program részeként ültetett harminc fával.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam