2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma

A koalák egyedszáma a 2018-as 82 170-ről 2021-re 32 065-re csökkent az Ausztrál Koala Alapítvány (AKF) környezetvédelmi szervezet közlése szerint.

Új-Dél-Wales államban tapasztalható a legnagyobb, 41 százalékos visszaesés 2018 óta Ausztráliában, amihez a 2019–2020-as erdőtüzek is jelentősen hozzájárultak.

Bár az erdőtüzek miatti élőhelyveszteség jelentős tényező, ez csak egy darabja a kirakósnak. „Drasztikus csökkenésnek vagyunk szemtanúi az aszályok, a hőhullámok és az állatok ivóvízhiánya miatt”

– mondta Deborah Tabart, az AKF vezetője.

Forrás: AKF

A természeti hatásokon és a közvetett emberi hatásokon túl Tabart kiemelte az emberi tevékenység közvetlen hatásait is. „A földterületek irtása halálos a koalapopulációk számára. Az elmúlt évek során hatalmas mértékű földirtás történt Új-Dél-Wales és Queensland délkeleti részén mezőgazdasági, bányászati és lakásépítési céllal” – fejtette ki.

A koalapopulációk nagyságát először értékelték választókerületenként, és arra jutottak, hogy a koalák a 128 választókerületből 47-ben haltak ki, holott ezek egykor támogatták a populációk védelmét.

Az AKF arra biztatja az ausztrál embereket, hogy forduljanak a helyi képviselőkhöz, és követeljenek nagyobb védelmet az állatoknak a Koala Protection Act (koalavédelmi törvény) keretében, amely hatályba lépése esetén az Ausztrália történelmében valaha elért legnagyobb védelmi szintet biztosíthatja az állatfajnak.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam