2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai

Valami furcsa történik a Föld mágneses mezejével. Az elmúlt kétszáz évben folyamatosan gyengült, s az északi pólus (nem a földrajzi, hanem a mágneses, amerre az iránytűk mutatnak) lépésről lépésre vándorolt Szibéria, azaz dél felé.

Az elmúlt néhány évtizedben azonban ez a mozgás felgyorsult, előfordult, hogy egy évben 48 kilométert „ment arrébb” a Föld nevű mágnes északi pólusa – írja az Astronomy.com híre alapján a hvg.hu honlap.

Ez arra utalhat, hogy az északi és a déli pólus hamarosan helyet cserél egymással.

Nem volna ebben semmi különös, hiszen természetes jelenség a bolygón, a több ezer kilométerrel a talpunk alatt található olvadt vas áramlásának változásai okozzák. Inkább az a furcsa, hogy – amennyire meg tudjuk állapítani – az elmúlt mintegy 780 ezer évben nem volt példa helycserére.

Fotó: NASA

Ha végbemegy a jelenség, zavart okozhat azoknál az állatoknál (például madarak, tengeri élőlények), amelyek a mágneses mező alapján tájékozódva tesznek meg akár több tízezer kilométeres távolságokat.

Illetve a csere idejére legyöngül a Föld mágneses mezeje, ezzel pedig erősebben ki leszünk téve a kozmikus sugárzásnak.

Neked ajánljuk
A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án A NASA közvetítése a teljes holdfogyatkozásról (videó) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam