2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokmillió éves, ismeretlen pingvinfajt azonosítottak Új-Zélandon

Eddig ismeretlen faj tagjaként azonosítottak egy fosszilizálódott, hosszúlábú óriáspingvint, melynek maradványaira gyerekek bukkantak 15 éve egy nyári táborozás során az új-zélandi Waikatóban.

A gyerekek egy tapasztalt régésszel indultak „fosszíliavadászatra” 2006-ban, hogy kagylók és hasonló állatok maradványait vizsgálják. Ekkor bukkantak a csontokra, melyekről később kiderült, hogy egy ősi, eddig ismeretlen pingvinfajhoz tartoznak.

A fosszíliát felfedezése után a gyerekek segítségével emelték ki szakértők a homokkőből. A leletet a Waikatói Múzeumnak ajándékozták, és a Massey Egyetem, valamint a Bruce Múzeum kutatói kezdték tanulmányozni. Arra jutottak, hogy a pingvin 27,3-34,6 millió éves lehet, abból az időszakból származik, amikor Waikato víz alatt volt – mondta Daniel Thomas, a Massey Egyetem zoológusa.

A pingvin a szakértő szerint hasonlít a kairuku pingvinfajokhoz, de sokkal hosszabb a lába. Ezért kapta a Kairuku waewaeroa nevet: a waewaeroa maori nyelven azt jelenti, hosszú lábak.

Fotó: Courtesy Twitter

Ilyen hosszú lábakkal minden más ősi óriáspingvinnél magasabb, a becslések szerint nagyjából 1,6 méteres lehetett lábujjától a csőre csúcsáig, álló helyzetben 1,4 méteres. Ez befolyásolja, milyen gyorsan úszott, és milyen mélyre tudott merülni.

„A Kairuku waewaeroához hasonló óriáspingvinek jóval nagyobbak, mint a tengeri búvármadarak, és tudjuk, hogy a testméret fontos tényező az ökológia szempontjából. Hogyan és miért váltak a pingvinek óriássá, és miért nem maradtak fenn óriáspingvinek? Az ehhez hasonlóan jó állapotban megőrződött fosszíliák segíthetnek választ találni ezekre a kérdésekre” – magyarázta Mike Safey, a leletet felfedező Hamilton természettudós gyerekklub vezetője.

Neked ajánljuk
Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam