2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyben az ausztrál cápák, ráják és macskahalak

Egy kormányzati jelentésben kongatták meg tudósok a vészharangot Ausztráliában: a térség porcos halfajainak több mint 10 százalékát a kihalás fenyegeti, azaz veszélyben az ausztrál cápák, ráják és macskahalak. A kutatás vezetője szerint sürgős intézkedésekre van szükség a kihalás szélén egyensúlyozó fajok védelmében.

Az ausztrál Mezőgazdasági, Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztériumhoz (Department of Agriculture, Water and the Environment) tartozó Nemzeti Környezetvédelmi Tudományos Program (National Environmental Science Program, NESP) tengeri biodiverzitással foglalkozó részlege kedden mutatta be friss kutatásának eredményeit:

Ausztráliában él a világ porcos halfajainak több mint egynegyede – 182 cápa-,
132 rája- és 14 macskahalfaj van otthon az ausztrál vizekben, és ezek 12 százalékát fenyegeti a kihalás, ami 39 fajt jelent.

Egy ikonikus cápafaj, a fehér cápa Fotó: National Environmental Science Programme/Marine Biodiversity Hub/Andrew Fox

A jelentés vezető szerzője, Peter Kyne egyetemi kutató szerint a veszélyeztetett fajok védelmében sürgős intézkedésekre és további vizsgálatokra van szükség – írja az origo.hu az MTI közleménye alapján.

A szakértő szerint egyes ikonikus fajok, például a fehér cápa és a homoki tigriscápa esetében értek ugyan el eredményeket, de a friss kutatás alapján ezek a fajok is veszélyeztetettek maradtak.

A jelentés kitér olyan relatíve pozitív jelenségekre is, mint hogy a globálisan tapasztalható 37 százalékosnál az ausztrál fajkihalás kisebb arányú, illetve hogy Ausztrália vizei menedéket nyújtanak 45 olyan faj számára, amelyeket a világ más részein fenyeget a kihalás veszélye.

Dr. Peter Kyne mutatja be Ausztrália első cápavédelmi akciótervét Forrás: Charles Darwin University/YouTube.com

A kutatók összeállítottak egy akciótervet is a cápák, ráják és macskahalak védelmében.

Neked ajánljuk
Tudományosan a La Palma szigetét megrázó vulkánkitörésről Szuperkorall-kolóniát fedeztek fel a Fülöp-szigetek környékén Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam