2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják

A kétmillió hektár magyar erdő egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosít mindenki számára. Erdeink emellett csodálatos természetvédelmi értékeket rejtenek, hozzájárulnak a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez, és megújuló faanyagot biztosítanak a társadalom számára.

Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videójában a koronavírus-járvány időszakát kiemelve az erdők egyre fontosabbá váló egészségvédelmi szerepére hívta fel a figyelmet.

Az erdők látogatottsága 2020-ig évente országosan mintegy 40 millió alkalmat jelentett, ami a járványhelyzetben országszerte 25-30 százalékkal növekedett.

Hozzátette, az embereknek szükségük van a biztonságos és egészséges kikapcsolódási lehetőségre, amit a magyar erdők megadnak számukra. Nagy István arra biztatott mindenkit, hogy az őszi időszakban minél többen és minél gyakrabban keressék fel hazánk erdőit.

Csiga-túra tanösvény részlete a Zalakarosi Parkerdőben. A tanösvény hossza 1152 méter, interaktív tábláin megismerkedhetünk a Zalakarosi Parkerdőben fellelhető gombákkal és erdei állatokkal, a hangostáblán pedig meghallgathatjuk az egyes madárfajok énekét
Fotó: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

A miniszter beszélt arról is, hogy az állami erdőgazdaságok az elmúlt évtizedben soha nem látott mértékben fejlesztették ökoturisztikai hálózatukat, az érdeklődőket több száz kilátó és felújított erdei szálláshely várja.

A legtöbb turistaút állami erdőterületen halad keresztül. Csak a Pilisi Parkerdőben mintegy 1000 kilométer jelzett turistaút található.

Az Országos Kéktúra csaknem fele, több mint 550 kilométer szintén állami kezelésű erdőségeken fut keresztül. A kormányzat célja, hogy a 21. századi színvonalú ökoturisztikai infrastruktúra az ország minden részében, bárki számára elérhető áron álljon rendelkezésre.

Az ökoturizmus hátterét az egészséges és jó minőségű erdők fennmaradása jelenti, amit az állami erdőgazdaságoknál folyó munka garantál. A klímaváltozáshoz alkalmazkodni képes erdőket hoznak létre az olyan módszerekkel, mint például a főváros térségében már általánosan alkalmazott örökerdő-gazdálkodás. Teremtett világunkért felelősséggel tartozunk, ezért a magyar erdők megőrzése és gyarapítása közös kötelességünk – emelte ki a miniszter.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam