2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szuperkorall-kolóniát fedeztek fel a Fülöp-szigetek környékén

Egy Fülöp-szigeteki tengerszorosban olyan szuperkorallok nőnek, amelyek jól gyarapodnak a tengerbe szivárgó talajvíz okozta magas szén-dioxid-szint ellenére is. Izgalmas kérdés, hogy meg lehet-e majd ezeket honosítani másfelé is, ami részben megoldást jelenthetne a korallfehéredés problémájára.

Bayani Cardenas, a Texasi Egyetem hidrológusa 2019-ben azt kutatta a Luzon és Mindano szigeteket elválasztó Verde Island-szorosban, hogy az ember által kibocsátott káros anyagok a talajvízen keresztül eljuthatnak-e a tengerben elterülő törékeny korallzátonyok térségébe – írja az origo.hu a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál beszámolóját és az egyetem közleményét szemléző MTI híradása alapján.

Cardenas és nemzetközi kutatócsoportja szerint felfedezéseik bizonyították, hogy a talajvíz a forrása a vízben található szén-dioxidnak és más gázoknak, valamint tápanyagoknak.

„Ki tudtuk mutatni ezen a helyen, hogy a talajvíz a törékeny korallzátonyok környezetének részét képezi. Kapcsolat áll fenn, amelyet a tudományos életben, illetve a világ számos részén még nem ismernek el” 

– idézi Cardenast a Texasi Egyetem (The University of Texas at Austin, UT) közleménye

A Fülöp-szigeteki Verde Island-szorosban igen magas szén-dioxid-tartalmú környezetben élő és viruló korallokra bukkantak tudósok
Fotó: The University of Texas at Austin/Jackson School of Geosciences

A 2014–17 közötti időszakban a korallzátonyok 75 százalékán észleltek nagymértékű korallfehéredést, amelyet többek között a tengervíz felmelegedése vagy a vízben a szén-dioxid-szint légszennyezettség miatti emelkedése okoz.

A Fülöp-szigeteki tengerszoros térségéről viszont Cardenas az óceán Amazonasaként beszél, mivel a talajvíz által a térségbe juttatott hatalmas mennyiségű szén-dioxid ellenére a korallok jól gyarapodnak.

A szuperkorallok léte új kérdéseket vetett fel, például hogy meg lehet-e ezeket a szén-dioxid-tűrő korallokat honosítani más térségekben is, felkészülve azokra az időkre, amikor tovább növekszik a globális szén-dioxid-kibocsátás – húzta alá a Phys.org a kutatás eredményeivel kapcsolatban.

Neked ajánljuk
Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Delfineket mentettek a Cape Cod-öbölnél Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam